reforma laboral

La CEOE rebutja negociar canvis en les normes sobre subcontractació

Garamendi assegura que es tracta d'«una barrera impossible» d'acceptar pel bé de l'economia espanyola

zentauroepp50312963 madrid  09 10 2019  economia  el presidente de la ceoe anton191009104359

zentauroepp50312963 madrid 09 10 2019 economia el presidente de la ceoe anton191009104359 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts

El president de la CEOEAntonio Garamendi, ha deixat clar que no negociarà canvis en la normativa laboral sobre la subcontractació, regulada a l’article 42 de l’Estatut dels Treballadors i un dels punts que el Govern s’ha proposat modificar.

En declaracions als mitjans després d’assistir al ple extraordinari de la Cambra d’Espanya, el líder de la CEOE ha advertit que a la taula de diàleg social oberta pel Ministeri de Treball no «s’està parlant de canvis en les normes laborals, sinó d’un canvi de model econòmic».

Aquesta taula de diàleg social, en la qual hi són presents el Ministeri, els sindicats i la patronal, té per objectiu modificar els aspectes més lesius de la reforma laboral: la prevalença del conveni d’empresa sobre el sectorial, el límit d’un any en la ultraactivitat dels convenis i la subcontractació.

«Som a la Unió Europea, creiem en el lliure mercat, les empreses contracten empreses i creiem que modificar l’article 42 sobre la subcontratació és una barrera impossible d’acceptar pel bé de l’economia espanyola», ha deixat clar Garamendi.

Per això, Garamendi ha apuntat que «estem disposats a parlar de com es pot millorar el conveni sectorial, però avisem per endavant que de l’article 42 no en parlarem».

Respecte a la recuperació de la prevalença del conveni sectorial, ha dit que es pot recórrer al d’àmbit superior per a assumptes de «salaris i de jornada», deixant la resta de matèries sota la prioritat aplicadora del d’empresa i implantant «un sistema per evitar els abusos i per solucionar-los».

El líder dels empresaris també s’ha referit a les figures impositives aprovades ahir, l’impost sobre les transaccions financeres (taxa Tobin) i el de determinats serveis digitals (taxa Google) i ha considerat que totes dues s’haurien d’haver adoptat en un entorn comunitari, per no perjudicar la competitivitat espanyola.

Notícies relacionades

En concret i respecte a la taxa Google, ha alertat que podria perjudicar encara més el sector agrari, amb els aranzels que van implantar els Estats Units, i ha demanat que no es generi una doble imposició a les empreses que «són a Espanya i paguen els seus impostos a Espanya».

Sobre l’aplicació de la taxa Tobin, el líder dels empresaris ha indicat que pot provocar que «els inversors se’n vagin a altres mercats a invertir en altres empreses que els seran més rendibles perquè tenen menys impostos», una cosa que podria aplicar-se també a inversors espanyols.