mercat laboral

El degoteig d'ERO continua: dues cadenes de fleques sumen 58 acomiadaments a Barcelona

Les empreses Crustó i Forn Nou comencen negociacions per retallar les seves plantilles i tancar botigues

despidos-panaderia

despidos-panaderia

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El degoteig d’ERO continua aquest 2020, després que l’exercici anterior tanqués amb un repunt del 160% a Catalunya, fins als gairebé 6.200 acomiadaments. El sector de l’alimentació, més concretament el de fleques, està alimentant l’estadística en aquest nou curs. I és que les cadenes Crustó Forn Nou  van registrar en els últims dies dos expedients de regulació d’ocupació (ERO) per acomiadar fins a un total de 58 persones, tal com va poder confirmar EL PERIÓDICO.

L’empresa Crustó SL, amb botigues a Madrid, Barcelona i Sant Cugat del Vallès, segons consta en la seva pàgina web, va registrar divendres passat 7 de febrer un ERO d’extinció que preveu afectar 35 empleats de fins a quatre locals de Barcelona; segons van explicar fonts sindicals i ha confirmat el Departament de Treball. La firma, amb una facturació de 3,97 milions d’euros el 2018; segons dades del registre mercantil; té previst tancar quatre establiments a la capital catalana i quedar-se amb una fleca a l’avinguda Diagonal i una altra a Sant Cugat del Vallès. Per a això està en tràmits d’acomiadar 35 dels poc més de 60 empleats que manté fins ara a la capital catalana.

Una altra empresa del sector que està en procés de retallar plantilla és Forn Nou SA, que ha registrat un ERO d’extinció de 23 acomiadaments, sobre un total de 48 treballadors; segons van explicar fonts sindicals i ha confirmat el Departament de Treball. La firma va registrar una facturació d’1,4 milions d’euros el 2018, segons dades del registre mercantil.

Fonts consultades de CCOO assenyalen que el sector de les fleques és un mercat amb certa saturació, a causa de la progressiva disminució del consum de pa de la població i la proliferació de distribuïdors i venedors, amb les grans cadenes, els supermercats i les gasolineres empenyent els preus a la baixa. Des d’UGT, no obstant, neguen que el sector passi una situació delicada i no anticipen que la cascada d’ERO augmenti de manera significativa.  

El degoteig també segueix en la indústria

Notícies relacionades

Un altre sector que ha acaparat durant els últims mesos titulars ha sigut l’industrial. A compte de com acabarà l’episodi de Continental, amb 760 llocs de treball en suspens i un pla de reindustrialització per negociar encara, els empleats de Class Plastics van ratificar dimarts al vespre la proposta d’ERO d’extinció que els va fer arribar l’empresa. Finalment, 39 persones, sobre una plantilla de 114, perdran la feina a la fàbrica de Martorelles (Vallès Oriental), anteriorment propietat de Valeo.

Fonts sindicals consultades expliquen que els cessats marxaran amb una indemnització de 28 dies per any treballat i un límit de 15 mensualitats; una quantia lleugerament superior a la mínima exigida per llei. L’ERO de Class Plastics ha sigut ratificat amb una particularitat, ja que els antics empleats de Valeo (que va ser adquirit per l’actual propietat el 2017) van renunciar a part de la seva indemnització per aconseguir un «compromís» d’ocupació per als pròxims tres anys. Aquest compromís no s’ha complert i Class Plastics ha promès abonar el 50% d’aquesta indemnització en el moment de l’acomiadament i l’altre 50% en terminis fins al 2021.