FINANÇAMENT AUTONÒMIC

La revolta autonòmica per l'IVA arriba a la taula del Consell de Política Fiscal

Barons del PSOE i del PP exigeixen a Montero que liquidi els més de 2.500 milions pendents de liquidació

La ministra d'Hisenda presentarà els nous objectius de dèficit fins al 2023 en una reunió a la qual no assistirà Aragonès

zentauroepp44380696 consejo politica fiscal financiera  montero batet180719181508

zentauroepp44380696 consejo politica fiscal financiera montero batet180719181508

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La revolta de la pràctica totalitat de les comunitats autònomes (ja siguin governades pel PP, el PSOE o altres formacions) per la liquidació de l’IVA arribarà aquest divendres a la taula del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) en forma, sobretot, de múltiples amenaces de portar Hisenda als tribunals per exigir un total de 2.500 milions d’euros. 

La Generalitat de Catalunya ja va presentar un recurs l’agost passat per reclamar els 443 milions pendents del 2017. També ho va fer MadridGalícia, Andalusia i Múrcia (totes del PP) han acordat portar les seves exigències als tribunals. També Castella-la Manxa (PSOE) ja ha posat en marxa el recurs i Aragó (PSOE) està disposats a fer-ho. Castella i Lleó (PP) no ho descarta, el mateix que les Balears i Astúries (PSOE). Des del govern de La Rioja (PSOE) s’advoca per reivindicar l’IVA des del «diàleg» davant la via judicial. El mateix que Extremadura que, en funció de la resposta que doni la ministra en el CPFF,  optarà «per la via jurídica oportuna». Cantàbria (PRC) també es manté a l’expectativa, mentre que el president de València, Ximo Puig (PSOE), es mostra segur que Sánchez «complirà els seus compromisos».  

Mesures pal·liatives

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha estat fent cas omís de les amenaces de recursos. «Soc una roca per a les amenaces» va declarar aquest dimecres a Antena 3. També s’ha mostrat refractària a la urgència que exigeixen els governs autonòmics per rebre les quantitats pendents, amb l’argument que el desfasament es corregirà en el moment en què el Govern pugui aprovar uns nous Pressupostos de l’Estat per al 2020. No obstant, la mateixa Montero ha acabat admetent que portarà a la reunió del CPFF «mesures pal·liatives» per corregir en alguna mesura (no en la seva totalitat, aclareixen fonts oficials) les tensions de tresoreria provocades per aquest desfasament. 

«No estem per a sedació ni per controlar els símptomes, el que volem és que ens curin la malaltia que ens deuen», va advertir aquest dijous el vicepresident i portaveu del Govern de Castella i Lleó, Francisco Igea (Ciutadans).

El vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ja ha avançat que no acudirà a la cita d’aquest divendres del CPFF.  En representació de la Generalitat hi anirà la secretària d’Economia, Natalia Mas.  

Un problema heretat

Aquests dies, la ministra no ha deixat de reiterar que el desfasament d’un mes en la liquidació de l’IVA  a les comunitats autònomes és un problema que va generar el seu antecessor en el càrrec, Cristóbal Montoro (PP), quan va implantar el  nou sistema de Subministrament Immediat d’Informació (SII) de l’IVA per a grans empreses que va entrar en vigor al juliol del 2017. El canvi va provocar que la recaptació de l’IVA que s’ingressava el desembre del 2017 es traslladés en termes de caixa a gener de l’any següent, 2018. D’aquesta manera, la liquidació de l’exercici 2017, que es va fer als dos anys, el 2019, va ser només d’onze mesos. I des d’aleshores s’arrossega aquest desfasament d’un mes.

Notícies relacionades

Segons la ministra, el problema podia haver quedat resolt l’any passat, si hagués tirat endavant el projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2019 que va tombar el Congrés dels Diputats el febrer passat. Des del PP s’intueix que Hisenda podria estar fent ús d’aquest argument per forçar més recolzaments a favor del projecte de Pressupostos per al 2020 que el Govern voldria veure aprovat abans de l’estiu.

De moment, l’enuig és enorme en les comunitats autònomes i els seus responsables de Finances arriben disposats a deixar-ho clar en la reunió del CPFF el motiu principal de convocatòria del qual és un altre; en concret, Hisenda ha citat les autonomies per informar sobre els nous objectius de dèficit i deute fins al 2023 un tràmit imprescindible perquè cada administració –també, l’Estat– pugui confeccionar els seus Pressupostos d’aquest any.