REACCIÓ EMPRESARIAL

La Cambra valora els pressupostos del Govern però critica la pujada d'impostos

La institució veu perjudicial per a l'activitat econòmica l'augment de la pressió fiscal i que equival a 69 euros per habitant a l'any

49261232 591

49261232 591 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts

La Cambra de Comerç de Barcelona ha donat el vistiplau als pressupostos acordats pel Govern després de dos anys de pròrroga, tot i que ha criticat certs aspectes dels comptes, com el «nou augment de la pressió fiscal» que contemplen. En un comunicat, la Cambra ha detallat que la recaptació prevista amb les noves mesures fiscals ascendeix a 552,5 milions d’euros anuals, uns 69 euros per habitant, que segons l’entitat podria «desincentivar l’activitat econòmica i les inversions».

El president de la Cambra, Joan Canadell, ha afirmat que la via per quadrar els comptes no hauria de ser l’augment d’impostos «tenint un dèficit fiscal d’entre 12.000 i 16.000 milions», i al seu lloc s’hauria d’exigir a l’Estat que compensi l’esmentat dèficit. De fet, la Cambra considera «fonamental» que per aconseguir l’equilibri pressupostari s’aboni el deute estatal en compliment de la disposició addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia català, que, segons la Cambra, ascendeix a 3.808 milions d’euros.

Sobre aquest aspecte, els pressupostos d’ingressos ja contemplen 200 milions d’euros de compensació a compte de la disposició addicional tercera de l’Estatut, tot i que la Cambra ha precisat que «encara no s’ha pactat amb el Govern central». Malgrat aquestes crítiques, la Cambra ha fet una valoració general positiva dels pressupostos de la Generalitat, ja que aporten «una gran estabilitat a una part important de l’economia productiva» i s’alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

Canadell ha aplaudit, per exemple, la previsió del 0% de dèficit que contemplen els comptes, però l’ha considerat «massa restrictiu», ja que el dèficit assignat pel Govern a les comunitats autònomes per al 2020 se situaria en el 0,3%.

La Cambra també ha destacat l’augment del 30% en inversions públiques fins als 1.372 milions d’euros, però ha recordat que l’execució d’aquestes inversions en les dues últimes dècades ha sigut del 85%, per la qual cosa dona per fet que l’increment «no serà real». De fet, el president de la Cambra de Barcelona ha considerat «inacceptable» que els pressupostos incorporin aquesta xifra d’inversió «amb un dèficit acumulat de 45.000 milions d’euros», i que s’hauria d’aspirar a inversions d’entre 4.000 i 5.000 milions.

Notícies relacionades

Respecte del pressupost per a infraestructures de transport, si bé es contempla un creixement del 16%, la Cambra considera aquesta xifra «bastant per sota» dels increments previstos per a la inversió en centre sanitaris (+40%) i vivenda (+28%).

L’increment del 18% en el foment de l’activitat econòmica és un dels aspectes «més positius» dels comptes de la Generalitat per al 2020 segons la Cambra, tot i que l’entitat considera «insuficients» les partides per a la internacionalització, I+D+I i la indústria 4.0. L’organització ha estimat que els pressupostos executats del 2020 podrien arribar als 28.000 milions d’euros, uns 1.000 milions més en comparació als 26.920 milions que calcula que es van executar l’any anterior.