Disputa artística

Jaime Botín, 3 anys de presó i 91,7 milions de multa per contraban d'un Picasso

Un jutjat de primera instància eleva la pena a l'expresident de Bankinter

zentauroepp270952 md 34  madrid  20 03 2002   fotograf a de archivo de jaime b190813110859

zentauroepp270952 md 34 madrid 20 03 2002 fotograf a de archivo de jaime b190813110859 / JUAN M ESPINOSA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Jutjat Penal número 27 de Madrid ha elevat la pena imposada a l’expresident de Bankinter Jaime Botín, que passa a ser de tres anys de presó i una multa de 91,7 milions d’euros, per voler treure amb barco el quadro de Picasso ‘Cap de dona jove’, per vendre’l al Regne Unit. La modificació, resolta pel magistrat aquest dimarts, arriba a petició de la Fiscalia i de l’Advocacia de l’Estat. L’Advocacia recull un error en la pena sol·licitada inicialment contra Jaime Botín.

El judici es va celebrar el mes de novembre passat i la Fiscalia sol·licitava per a Botín quatre anys de presó i una multa de 100 milions d’euros. L’Advocacia demanava, a més, que l’embarcació en la qual es va intervenir el quadro, quan es trobava en aigües franceses, també anés a parar a mans de l’Estat.

La sentència acredita que Botín va comprar aquesta pintura datada del 1906 el 1977 i la va tenir a la seva casa de Madrid i en una finca de Ciudad Real. En un moment donat, va contactar amb l’empresa de subhastes Christie’s per vendre el quadro en una subhasta que s’havia de celebrar el febrer del 2013 a Londres. El mateix personal de l’empresa li va fer saber que, donada l’antiguitat de la peça, havia de tenir un permís del Ministeri de Cultura per exportar-la i Botín els va autoritzar a tramitar les corresponents llicències, fent constar que el quadro estava a Madrid i que aquesta seria la duana de sortida.

Notícies relacionades

No obstant, al desembre del 2012, Patrimoni va negar l’autorització d’exportació, «i va frustrar el seu propòsit de vendre-la a Londres» a causa de l’excepcionalitat del quadro, ja que pertany al període de Gósol de l’artista i no hi ha cap obra semblant en territori espanyol. A Botín se li va notificar la negativa, com també va ser advertit després que el Ministeri de Cultura va emetre una ordre ministerial declarant la inexportabilitat del quadro com a mesura cautelar fins a la seva pertinent declaració com a Bé d’Interès Cultural.

Però l’expresident de Bankinter, diu la sentència, va ignorar aquesta ordre de Cultura, «malgrat que n'era plenament conscient» i va traslladar el quadro a la seva goleta atracada a València «amb la finalitat de treure’l d’Espanya, i va donar instruccions al seu capità perquè ho amagués a les autoritats.» Va fer, en paraules del jutge, «cas omís» de la prohibició.

Temes:

Bankinter