TEMPTATIVA D'EXPORTACIÓ FRUSTRADA

Un 'picasso' de Jaime Botín ha sigut incautat a Còrsega

L'obra, valorada en 25 milions d'euros, ha sigut interceptada per la Duana francesa, que va detenir l'home que pretenia transportar-la a Suïssa

’Cap de dona jove’, obra de Picasso, propietat de Jaime Botín.

’Cap de dona jove’, obra de Picasso, propietat de Jaime Botín. / AFP

1
Es llegeix en minuts

El servei de Duanes francès ha anunciat aquest dimarts haver interceptat divendres a Còrsega un 'picasso' valorat en més de 25 milions d'euros, pertanyent al banquer espanyol Jaime Botín, i que tenia com a destí Suïssa tot i ser declarat com a no exportable per les autoritats espanyoles.

El quadro, 'Cap de dona jove', va cridar l'atenció als funcionaris de Duanes de Bastia, que van reclamar al propietari del vaixell que el transportava, i que estava amarrat al port esportiu de Calvi, els papers pertinents. L'home "només va poder presentar un document d'avaluació de l'obra, així com un informe escrit en castellà del maig del 2015 de l'Audiència Nacional espanyola, confirmant que es tractava d'un tresor nacional espanyol que en cap cas podia sortir d'Espanya", assenyala el seu comunicat.

L'obra, segons la nota difosa pels mitjans francesos, pertanyia a Botín, de 79 anys, que no estava present quan els agents van avortar aquesta temptativa d'exportació, que no estava feta al seu nom.

La justícia espanyola havia prohibit al germà del desparegut president del Santander Emilio Botín treure-la del país el maig passat, avalant una decisió adoptada pel Ministeri d'Educació del 26 de juliol del 2013, que va confirmar la seva "inexportabilitat".

Un tresor nacional

L'obra havia sigut considerada "única" pels responsables del Patrimoni Històric espanyol, mentre que el Museu Reina Sofia de Madrid havia destacat la seva "excepcional importància". El cas té el seu origen en la petició que va fer el 13 de desembre del 2012 la firma de subhastes Christie's Ibérica a la secretaria d'Estat de Cultura espanyola per a la seva exportació definitiva a Londres.

La Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric Espanyol va acordar pocs dies després denegar-li l'autorització al "no haver-hi cap obra semblant al territori espanyol".

Notícies relacionades

L'organisme va argumentar que era "una de les poques realitzades pel seu autor dins del període Gósol, etapa en què Picasso es veu clarament influenciat per la plàstica de l'art ibèric i les troballes portades a terme en aquest moment influiran decisivament, no només en el cubisme, sinó també en l'evolució posterior de la pintura del segle XX".

Les autoritats franceses esperen ara una eventual petició de les seves homòlogues espanyoles per recuperar l'obra, adquirida per Botín el gener del 1977, procedent de la Marlborough Fine Art de Londres amb destí a la seva col·lecció particular a Espanya.