Fòrum Econòmic Mundial

Sánchez ven la seva agenda digital i climàtica als inversors de Davos

El president renova el seu compromís de reduir el dèficit i el deute públic

El Govern manté els seus plans d'una taxa digital pròpia si no s'aconsegueix un acord europeu o mundial

rosas51871589 pedro sanchez davos200122121902

rosas51871589 pedro sanchez davos200122121902 / GIAN EHRENZELLER

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimecres davant del saló plenari del Fòrum Econòmic Mundial (WEF per la seva sigla en anglès) de Davos (Suïssa) per explicar que el nou Executiu de coalició amb Unides Podem «no serà un Govern que es quedi de braços plegats, ni un mer observador, sinó que actuarà» per dur a terme el seu programa que inclou una ambiciosa agenda de desenvolupament tecnològic i de transició ecològica.

Davant d’un auditori en el qual estaven presents un parell de centenars de persones, Sánchez ha presentat l’agenda econòmica i política del nou Executiu i els seus plans per reduir en un 20% l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle en l’horitzó del 2030 i arribar a la neutralitat el 2050. Per a això es preveu una inversió pública i privada de fins a 236.000 milions en una dècada i la creació de fins a 364.000 nous llocs de treball relacionats amb la transició energètica.

Transició energètica

Les  vicepresidentes d’Economia, Nadia Calviño, i de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que acompanyen el president en el seu viatge a Davos, eren presents a l’auditori juntament amb una desena de representants de mutinacionales espanyoles que també assisteixen al Fòrum Econòmic. Entre els quals, Ana Botín (Santander), Carlos Torres (BBVA), José Manuel Entrecanales (Acciona), Ignacio Sánchez Galán (Iberdrola) o Iosu Jon Imaz (Repsol), José Vicente de los Mozos (Renault), Francisco Reynés (Naturgy) o Rafael del Pino (Ferrovial).

«Som el primer país del món que ha dissenyat una estratègia de transició justa», ha dit el president un dia després que el segon Consell de Ministres ordinari del nou Executiu hagi aprovat (aquest dimarts) la declaració d’«emergència climàtica» i un pla d’acció.

«Rigor fiscal»

El president ha reiterat el seu compromís amb «el rigor fiscal» i amb la reducció del dèficit i el deute públic. Segons el president, aquest element «generarà sense cap dubte més confiança entre els agents econòmics i permetrà al Govern més possibilitats d’acció i inversions futures».

Sánchez també s’ha referit a l’objectiu de «justícia fiscal» que busca el nou Govern, però no ha detallat els seus plans per aconseguir una contribució més gran de les rendes més altes ni sobre la posada en marxa d’una nova taxa digital.

No es renuncia a la taxa digital

Ha sigut la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, qui, en una trobada prèvia amb els mitjans de comunicació espanyols presents a Davos, ha explicat que l’Executiu esperarà a veure si des de l’OCDE o la Unió Europea s’avançarà en una acció coordinada per aplicar un nou gravamen sobre determinades activitats digitals. En tot cas, el Govern no renuncia a aprovar la seva pròpia taxa digital si no s’arriba a un acord internacional, ha dit la ministra Calviño

Enmig de reunions a Davos del president del Govern amb representants de Google, Amazon o Apple, la presidenta Calviño ha assenyalat que en cap d’aquestes els empresaris han plantejat inquietud al Govern per l’eventualitat d’una nova taxa digital.

Notícies relacionades

El president també s’ha reunit amb representants de Renault i d’Arcelor Mittal, així com de bancs i fons d’inversió i en cap cas –segons Calviño– s’ha percebut «preocupació» per la coalició del PSOE amb Unides Podem. «En tot cas, el que hi ha és curiositat», ha afegit.

Segons la vicepresidenta, en les seves trobades amb empresaris Sánchez està transmetent «un missatge de confiança en l’economia espanyola» i de recolzament a les prioritats de l’agenda política del Govern, centrada en la digitalització i la transició ecològica.