petició

Foment demana reformes per reforçar el pes de la indústria

La patronal catalana insisteix que no pugin els impostos ni la pressió fiscal

salvador-guillermo-foment-1

salvador-guillermo-foment-1

2
Es llegeix en minuts

Foment del Treball reclama reformes estructurals, en lloc de contrareformes, que apuntalin el creixement econòmic en aquest context de desacceleració i que tornin a situar la indústria com a motor de l’economia.

Així ho han explicat en roda de premsa el president de la Comissió d’Economia i Fiscalitat de Foment del Treball, Valentí Pich, i el secretari general adjunt i director d’Economia de Foment, Salvador Guillermo.

«L’euro que s’estalviï en indústria, es multiplicarà en despesa social», ha emfatitzat Guillermo, que ha insistit en la necessitat d’una agenda econòmica i social constituïda a partir de grans pactes socials i dotada de recursos pressupostaris per aconseguir que l’ocupació sostingui la demanda interna en els pròxims trimestres, informa Europa Press.

Catalunya representa el 23,5% de la indústria espanyola, un pes superior al seu PIB (19,1%), i la segona comunitat més important per a la indústria espanyola és la de Madrid.

Entre el 2008 i el 2013, en plena crisi econòmica, es van destruir un total de 611.700 llocs de treball a Catalunya, dels quals 219.900 van correspondre a la indústria, que representen un 36%, una magnitud similar a l’experimentada pel sector de la construcció.

Guillermo ha insistit que els pressupostos, tant els de l’Estat com els de Catalunya, han de reflectir «estabilitat política i fiscalitat competitiva», ja que ha indicat que el dèficit públic no es pot corregir a través d’augments impositius ni de l’establiment de noves taxes.

Pich ha posat sobre la taula que Catalunya té una imatge d’impostos alts: «Sembla que volem continuar donant aquesta imatge i és molt negatiu. Tenim competidors de primer nivell, com la Comunitat de Madrid, que ha fet altres polítiques».

Guillermo ha posat de relleu que la Comunitat de Madrid està creixent més perquè també té una fiscalitat més competitiva: «Nosaltres tenim la motxilla plena de roques fiscals».

Preguntat per l’impacte que tindria una eventual derogació de la reforma laboral, ha sostingut: «Les reformes, perquè tinguin substància i potencial, no es poden anar canviant en cada legislatura com la Llei d’Educació».

«Es necessiten pactes amplis que donin previsibilitat, seguretat i estabilitat, i més en un context de desacceleració i de menor creixement de l’ocupació», ha asseverat.

«No és el moment de jugar amb un tema tan delicat com és l’ocupació», ha afegit Pich, que ha indicat que estan pujant els costos laborals.

Preguntat per l’afectació en l’economia que van tenir les protestes després de la sentència de l’1-O, amb talls de carreteres, camions aturats, la vaga convocada i fàbriques que es van veure obligades a frenar la seva producció, Guillermo ha afirmat que «els indicadors a curt termini no estan assenyalant un gran efecte».

Notícies relacionades

«La por era que això fos un element més perdurable en el temps i tingués un impacte més significatiu, tot i que encara no tenim dades que ens ajudin a calibrar de quant ha sigut», ha afegit.

Ha aprofundit que la imatge de Catalunya sí que se n’ha pogut veure afectada: «No té lògica malmetre l’economia d’un país. No ajuda en res, però la situació s’ha normalitzat».