DURES NEGOCIACIONS

Trump i la Xina arriben a un acord parcial per donar treva a la seva guerra comercial

El gegant asiàtic vol evitar tant sí com no que Trump imposi noves mesures contra Pequín

zentauroepp50167347 files  in this file photo taken on september 20  2019 us pre191001182317

zentauroepp50167347 files in this file photo taken on september 20 2019 us pre191001182317 / NICHOLAS KAMM

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Els Estats Units i la Xina han arribat aquest divendres a un acord parcial «significatiu» per donar una treva a la guerra comercial que lliuren des de l’any passat, i podrien firmar-lo durant la cimera de l’APEC que se celebrarà al novembre a Xile, va anunciar el president nord-americà, Donald Trump.

«Hem arribat a un acord significatiu de primera fase [...] però encara no està redactat», va dir Trump als periodistes durant una reunió al Despatx Oval amb el viceprimer ministre xinès, Liu He.

Donald Trump es va mostrar optimista aquest divendres, durant el segon dia de negociacions comercials amb la Xina a Washington, dient que l’atmosfera entre les delegacions era «més càlida» després de mesos d’estancament: «Estan passant coses bones en les converses comercials amb la Xina», va tuitejar el president. Va agregar que l’atmosfera s’assembla més «als vells temps», referint-se a la primavera passada quan les dues parts semblaven estar a punt d’un acord global. 

Reunió

Les delegacions dels dos països es van tancar a la tarda de manera intermitent per buscar una solució al conflicte comercial que acorrala l’economia mundial. Després de 15 mesos de tensions, vaivens en els mercats financers i incerteses en els nolis i les cadenes de subministrament mundials, tot depenia de la taula de negociació.

Notícies relacionades

Bloomberg News, citant persones pròximes a la negociació, va informar que les dues parts han arribat a un acord parcial que suposaria a la pràctica una treva en la guerra comercial i establiria les bases per a un acord més ampli que Trump i el president xinès, Xi Jinping, podrien firmar a finals d’aquest any.

La premsa estatal xinesa reconeix que un acord comercial, tot i que sigui «parcial», beneficiaria tant la Xina com els EUA, i que Washington hauria d’acceptar l’oferta, reflectint l’objectiu de Pequín de refredar la disputa abans que entrin en vigència més aranzels. Les dues parts han imposat taxes comercials sobre centenars de milers de milions de dòlars en béns durant la disputa, i Trump està amenaçant amb augmentar els aranzels del 25% al 30% sobre aproximadament 250.000 milions en productes xinesos dimarts 15 d’octubre si no hi ha progrés en un acord.