COMPTES PÚBLICS

El Col·legi d'Economistes demana "responsabilitat" i que s'aprovin els Pressupostos a Catalunya

La institució reclama més "diligència" a l'Estat a l'hora d'executar les inversions públiques previstes

col2

col2

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comissió d’Economia Catalana del Col·legi d’Economistes de Catalunya ha fet aquest dimarts una crida "a la responsabilitat del món polític" català perquè el Govern pugui aprovar uns Pressupostos per a Catalunya, ja que considera que la situació actual és inexplicable des del punt de vista econòmic. "Estem donant satisfacció al Ministeri d’Hisenda i al d’Economia, mentre estem sobreactuant limitant la despesa i reduint el deute", ha criticat el portaveu de la comissió, Modest Guinjoan, que ha demanat que es pensi més en l’economia catalana que en el Ministeri d’Economia.

Ho ha dit a l’expressar les conclusions de la valoració del col·legi sobre la conjuntura econòmica catalana aquest dimarts, i també ha reclamat a l’Estat "una mica més de diligència a l’hora de complir les inversions públiques", ja que ha explicat que el 2018 el grau d’execució de les inversions estatals a Catalunya va ser inferior al 60%, fet que ha qualificat de poc seriós.

"Els Pressupostos haurien de ser-hi per complir-se", ha insistit Guinjoan, que ha afirmat que en general la valoració sobre l’economia catalana en aquest últim trimestre és positiva, però encara té deures pendents. Ha destacat que les previsions de creixement per al 2019 estan en el 2,1%, "més altes que les d’altres països de la zona euro i fins i tot que els EUA", i per això ha demanat que es desdramatitzi la desacceleració i contextualitzar-la amb el que passa a la resta del món, i ha augurat que les taxes del 3% s’han acabat. També ha valorat positivament les dades de l’atur que s’han publicat aquest dimarts, i ha assegurat que el consum intern "és el motor principal de l’economia, conjuntament amb la inversió i el consum públic, que no creix tant perquè està segrestat per la situació de no tenir Pressupostos".

Sobre les pernoctacions de turistes estrangers a Catalunya, ha explicat que hi ha una petita reducció del 0,9%, però que ha augmentat la despesa dels turistes: "No ens ha de preocupar. No necessitem més turistes, sinó que gastin més. Les dades ens indiquen que anem cap aquí", ha celebrat Guinjoan.

El membre de la Comissió Jordi Goula ha concretat que, de cara a aquest estiu, els hotelers esperen una temporada similar a la del 2018, tot i que "hi ha por amb el tema del brexit", si bé ha augurat que això afectarà més a escala global d’Espanya que de Catalunya.

Notícies relacionades

Guinjoan ha afirmat que el creixement de la inversió en l’activitat empresarial és una bona notícia, així com la creació de societats, encara que ha explicat que les exportacions estan estancades a causa de l’"estancament general dels mercats internacionals".

En el sector públic, el membre de la Comissió Albert Carreras ha indicat que Catalunya està resistint a la crisi fiscal a causa del bon comportament dels ingressos, però Guinjoan ha lamentat que això es contraposi al "sobrecompliment de les despeses, pel fet de no tenir Pressupostos". "Això està limitant les possibilitats d’actuació que tindria el sector públic català. Estem perdent oportunitats en aquest àmbit", ha remarcat Guinjoan, mentre que Carreras ha afegit que es podria fer més si s’aprovessin uns comptes, fins i tot in extremis, per al 2019.