MOBILITAT

Catalunya convoca els ajuts per a la compra de cotxes elèctrics

mobilitat

mobilitat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat de Catalunya ha publicat aquest dilluns en el Diari Oficial (DOGC) la convocatòria corresponent a les bases reguladores del Programa d’Incentius de Mobilitat Eficient i Sostenible (Moves) per a ajuts a la compra de vehicles alternatius (elèctrics) i el desenvolupament d’infraestructures de recàrrega.

Ja són 11 comunitats les que s’han adherit al programa: Astúries, Andalusia, les Balears, el País Valencià, Castella i Lleó, Galícia, Comunitat de Madrid, Múrcia, País Basc i Melilla. Per la seva banda, Cantàbria ha demanat una sol·licitud d’ajornament, ja que va ser l’única que no va acceptar al seu dia els ajuts del Moves, el termini d’activació del qual va concloure el 16 d’abril a les 23.59 hores.

El Pla Moves proporcionarà un total de 7,2 milionsa Catalunya, dels quals 3,2 milions es destinaran a subvencionar la compra de cotxes elèctrics i híbrids. La Generalitat ha anunciat que 1,4 milions seran per a compradors particulars, mentre que la resta anirà per a les flotes d’empreses. Tots els sol·licitants han d’entregar un cotxe amb una antiguitat mínima de deu anys per ser tractat com a ferralla.

La quantitat sobrant s’invertirà en la construcció de punts de càrregaxarxes de bicicletes elèctriques compartides i a plans de mobilitat.

45 milions de pressupost

El Moves compta amb una dotació pressupostària total de 45 milions d’euros per a ajuts a la compra de vehicles alternatius i infraestructures. Aquestes subvencions, coordinades per l’IDAE, tenen vigència fins al 31 de desembre del 2019 o l’acabament del pressupost disponible.

Les regions hauran de distribuir el total de l’import rebut. Entre el 20% i el 50% anirà destinat al’adquisició de vehicles alternatius, i entre un 30% i un 60% per a la implantació d’infraestructures de recàrrega (d’aquest últim percentatge, com a mínim el 50% s’ha de destinar a punts de recàrrega ràpida o ultraràpida).

Per la seva part, la implantació de sistemes de préstecs de bicicletes elèctriques haurà de suposar entre el 5% i el 20% del pressupost assignat i el recolzament a plans de transport en centres de treball pot comptar des del 0% fins al 10%.

Ajuts entre 700 i 15.000 euros

Els imports per al’adquisició de vehicles oscil·len entre els 700 euros per a motos elèctriques i els 15.000 euros per a la compra de camions i autobusos amb propulsió alternativa. Les subvencions per a la compra de vehicles lleugers elèctrics se situen entorn dels 5.000 euros.

Així mateix, s’exigirà a fabricants, importadors de vehicles i punts de venda un descompte mínim de 1.000 euros a la factura, excepte per a les compres de quadricicles i motos. Els incentius per a vehicles de gas es reserven per a camions i furgons, ja que les alternatives elèctriques no compten amb prou desenvolupament.

El Pla Moves també fixa un màxim de 200.000 euros de subvenció per cada beneficiari per a la implantació de Plans de Transport als Centres de Treball amb una ajuda del 50% del cost subvencionable.

Repartiment territorial

El pressupost total del programa Moves està distribuït de forma desigual entre les regions. Andalusia rebrà 8,09 milions; Catalunya, 7,2 milions i la Comunitat de Madrid obtindrà ajuts de 6,28 milions, segons el Reial Decret aprovat el 8 de març pel Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i del d’Indústria, Comerç i Turisme.

Notícies relacionades

Les seguiran el País Valencià (6,28 milions), Galícia (2,61 milions), Castella i Lleó (2,34 milions), País Basc (2,12 milions), les Canàries (2,03 milions), Castella-la Manxa (1,96 milions), Múrcia (1,42 milions), Aragó (1,26 milions), les Balears (1,07 milions), Extremadura (1,04 milions) i Astúries (un milió).

Per sota del milió d’euros, hi haNavarra, amb 621.520 euros; Cantàbria, amb 560.706 euros; la Rioja, amb 304.734 euros, i les ciutats autònomes Melilla, amb 83.212 euros, i Ceuta, amb 82.091 euros.