observatori de RSC

L'Ibex 35 suspèn en transparència sobre el seu impacte social

Les grans empreses són opaques sobre la fiscalitat i els drets humans

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Malgrat els canvis legals aprovats per obligar-los a ser més transparents, la informació que ofereixen les grans empreses del’Ibex 35 sobre els impactes i riscos que suposa la seva activitat per a la societat i el medi ambient continua sent “deficient, anecdòtica” i “dista molt” dels mínims necessaris per realitzar un veritable exercici de rendició de comptes. És la principal conclusió de l’informe quel’Observatori de la Responsabilitat Social Corporativa ha presentat aquest divendres respecte a les memòries del 2017 de les grans companyies cotitzades.

L’estudi  de l’organització sense ànim de lucre, que exerceix la tasca des del 2004, dona una valoració mitjana a aquestes empreses de 22,88 punts sobre 100. Totes les firmes suspenen, tot i que amb grans diferències. Les que obtenen millor puntuació són Iberdrola (44,83), Red Eléctrica (43,55), Endesa (42,88), Acciona (37,32) i Bankia (37,27). A la cua hi ha Merlin (17,33), ACS (17,04), Colonial (16,86), Siemens Gamesa (14,94) i IAG (13,15). Quant a les cinc companyies més grans del selectiu, per darrere d’Iberdrola apareixen Inditex (33,58), Santander (33,34), Telefónica (30,96) i BBVA (27,71).

El document critica que les 35 grans cotitzades se centren a exposar els seus presumptes “assoliments empresarials i bones pràctiques” en lloc d’oferir informació “quantitativa i concreta”. L’aprovació el 2017 d’una llei que incorporava una directiva europea del 2014 que els obligava a ser més transparents no ha aconseguit el seu objectiu i cal veure si els canvis legals impulsats el 2018 els força a oferir una major i millor informació. De moment, les àrees on ofereixen més dades són medi ambient (39,34 de puntuació) i drets laborals (36,52), mentre que l’opacitat més gran es dona en drets humans (15,37) i fiscalitat (11,88).

Poca informació

L’observatori destaca que, malgrat que 21 de les 35 tenen presència en paradisos fiscals, només 10 donen dades de la seva presència en aquests països. Si s’atén les 30 amb presència a nínxols fiscals (que no són paradisos segons les llistes oficials però afavoreixen estratègies d’elusió fiscal), només n’informen tres (Endesa, Santander i Indra). A més, només dues companyies (Santander i BBVA) presenten informació de l’impost de societats pagat a cada país on operen i cap explica el tipus nominal i l’efectiu, la quota, la base imposable i el resultat comptable abans d’impostos per països.

Notícies relacionades

Quant a drets humans, només set empreses publiquen quins són els riscos de les seves activitats per als drets de les persones i només una (Repsol) explica que compta amb mecanismes de remei quan s’ha comès una vulneració. També és Repsol l’única que ha informat d’un cas relacionat amb vulneracions de drets en la qual s’ha vist afectada, malgrat que fonts externes relacionen quatre empreses més amb possibles vulneracions de drets, que no han esmentat als seus informes.

Respecte a la seva activitat de lobby, només tres empreses (Acciona, Endesa i Telefónica) n’informen, incloent matèries d’interès o reunions mantingudes amb representants públics. A Espanya estan prohibides les donacions de les companyies alspartits polítics, però no així a les seves fundacions. Només dotze empreses informen que prohibeixen les aportacions a les formacions polítiques a tots els països en els quals actuen i únicament dos (Inditex i Red Eléctrica) ho fan extensiu a fundacions dependents i a candidats.

Temes:

Ibex 35