Guerra comercial

Els EUA pugen un 25% els aranzels a milers de productes de la Xina

Pequín lamenta la decisió i anuncia que prendrà les "contramesures necessàries"

La mesura suposa una gerra d'aigua freda per a les converses per evitar una guerra comercial.

EPA8877  DONGGUAN  CHINA   08 05 2019 - Empleados trabajan  este martes 7  en una fabrica de productos para bebes en Dongguan  China   La desaceleracion de las exportaciones chinas en abril  mas pronunciada que lo previsto por los analistas  abre nuevos interrogantes en torno a la salud de su economia  mientras parece alejarse una solucion para poner fin a su guerra arancelaria con Estados Unidos  A esta caida hay que sumar el riesgo  advierte el economista  de que el presidente estadounidense  Donald Trump  cumpla su amenaza de imponer nuevos aranceles a China a partir de este viernes  EFE  Aleksandar Plavevski

EPA8877 DONGGUAN CHINA 08 05 2019 - Empleados trabajan este martes 7 en una fabrica de productos para bebes en Dongguan China La desaceleracion de las exportaciones chinas en abril mas pronunciada que lo previsto por los analistas abre nuevos interrogantes en torno a la salud de su economia mientras parece alejarse una solucion para poner fin a su guerra arancelaria con Estados Unidos A esta caida hay que sumar el riesgo advierte el economista de que el presidente estadounidense Donald Trump cumpla su amenaza de imponer nuevos aranceles a China a partir de este viernes EFE Aleksandar Plavevski / ALEKSANDAR PLAVEVSKI (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Estats Units han imposat aquesta matinada una pujada del 10% actual al 25% en els aranzels a importacions de la Xina valorades en 200.000 milions de dòlars, una mesura que suposa una gerra d’aigua freda per a les negociacions amb Pequín per contenir la guerra comercial entre les dues economies més grans del món. La Xina ha lamentat la decisió de la Casa Blanca i ha reaccionat anunciant "contramesures".

La pujada ha entrat en vigor a les 00:01 d’aquest divendres en horari de la costa est dels EUA (06.00 del matí a Espanya) i afecta més de 5.000 productes xinesos. Pequín portava des de diumenge, dia en què Donald Trump les va anunciarDonald Trump, intentant impedir aquesta pujada en unes negociacions a contra rellotge a Washington.

El sopar de treball que van mantenir dijous el cap negociador de la Xina, el viceprimer ministre Liu He, amb l’encarregat de comerç exterior dels EUA, Robert Lighthizer, i el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, no han servit per canviar els plans de Washington. Liu es tornarà a reunir aquest divendres amb els negociadors nord-americans, en un intent d’aconseguir un pacte que permeti retirar, rebaixar o contenir l’impacte dels aranzels.

Diumenge passat, Trump va trencar una treva de més de sis mesos en la guerra comercial a l’anunciar que aquest divendres pujaria fins al 25% els aranzels que va imposar l’any passat a productes xinesos valorats en 200.000 milions de dòlars. El mandatari nord-americà reprenia així el seu pla original d’augmentar la càrrega dels aranzels contra els productes xinesos, que va decidir congelar el desembre passat per obrir una negociació amb la Xina que encara continua activa.

Tensió en els mercats

L’anunci de diumenge va revolucionar els mercats i va augmentar la incertesa sobre les converses entre les dues potències, que fins fa una setmana semblava que s’acostaven a la firma d’un acord comercial.

Els aranzels incrementats avui afecten més d’un terç de les exportacions xineses anuals als EUA, entre elles productes com cereals, tèxtils, material de construcció, productes químics i combustibles.

Trump va amenaçar aquest dijous, a més, d’imposar aranzels també del 25% a uns 325.000 milions de dòlars més en importacions de la Xina, cosa que cobriria el valor total dels béns xinesos importats anualment pels Estats Units.

La Xina prendrà "contramesures"

Notícies relacionades

La Xina ha reaccionat lamentant "profundament" la decisió dels Estats Units i ja ha anunciat que haurà d’adoptar "les contramesures necessàries". En un comunicat emès amb prou feines pocs minuts després de l’anunci nord-americà, el Ministeri de Comerç xinès assenyala que les converses comercials amb Washington "estan en desenvolupament" i espera que les dues parts "treballin juntes per resoldre els problemes existents per mitjà de la cooperació i el diàleg".

La nota del Departament de Comerç no diu res més, tot i que, dijous, el seu portaveu, Gao Feng, ja havia anunciat que la Xina tenia "la determinació i la capacitat per defensar els seus interessos" i havia advertit que prendria les mesures necessàries en cas que la pujada d’aranzels es concretés. "Una escalada en les friccions comercials no beneficia cap dels dos països ni el món", va recalcar dijous a aquest ministeri en un comunicat.