DESCENS

Portugal abaixa l'IVA de la llum i el gas

L'impacte per a l'usuari serà de menys de 10 euros de mitjana

zentauroepp45285188 bombilla luz190503164644

zentauroepp45285188 bombilla luz190503164644

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’IVA de la llum i del gas natural a Portugal baixarà del 23% al 6%. No obstant, el seu impacte serà simbòlic a la butxaca de l’usuari perquè es traduirà en menys de 10 euros de mitjana anual i beneficiarà només la meitat de les famílies, segons estimacions d’organitzacions de consumidors.

La mesura entrarà en vigor l’1 de juliol i permetrà un estalvi mitjà mensual de 0,75 euros a la factura elèctrica i de 0,80 euros a la del gas. Aquesta baixada s’aplicarà només a la part fixa de la factura, que representa entorn del 20% del valor final, segons Deco, fet que explica el seu reduït impacte.

La mesura només s’aplicarà als clients que tinguin contractada una potència de fins a 3,45 quilowatts, el que suposa un total de 3 milions de contractes, la meitat del total. “Aquesta mesura contemplarà un conjunt de contractes que no beneficia directament el consumidor, perquè inclou garatges i trasters. Les famílies més nombroses no poden tenir una potència de 3,45 quilowatts”, va dir a EFE una de les seves portaveus, Rita Rodrigues.

En el cas del gas natural, la reducció s’aplicarà als clients amb consums de baixa pressió que no superin els 10.000 metres cúbics anuals, la qual cosa representa prop d’1,4 milions de contractes. “Existeix una part important de la població que utilitza bombones de gas, en les quals l’IVA es manté al 23%”, va recordar Rodrigues, raó per la qual aquestes famílies es quedaran fora de la mesura.

La baixada de l’IVA en l’electricitat i el gas va ser inclosa en el Pressupost de l’Estat del 2019, però no es va aplicar des de gener perquè estava pendent d’una autorització de la Comissió Europea, que va arribar a l’abril. Al mateix Pressupost, el Govern socialista portuguès va aprovar també una transferència de 190 milions d’euros en el dèficit tarifari.

Notícies relacionades

Aquestes dues mesures suposen en conjunt una reducció de prop del 6% a la factura energètica de les famílies, segons l’Executiu.

La taxa d’IVA sobre l’electricitat i el gas havia pujat el 2011 de 6% al 23% després d’un rescat demanat pel país i una intervenció de la troica. Des d’aleshores, Portugal es troba entre els primers països europeus amb els preus de l’energia més alts darrere de Bèlgica i Dinamarca. I tercer en el cas el gas natural, només superat per Suècia i Irlanda, segons un informe publicat per Eurostat l’any passat.

Temes:

Portugal