Empreses

La CNMV defensa la seva gestió en les opes de Dia i Telepizza

El president del regulador parla de "diligència i neutralitat" del supervisor en l'opa de Fridman sobre Dia

Albella qualifica l'opa d'exclusió de Telepizza de cas "extrem", però reconeix que els accionistes ja ho sabien

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha sigut objecte de crítiques en les últimes setmanes per les opes de Mijail Fridman sobre Dia i KKR sobre Telepizza. Molts minoritaris s’han queixat que el regulador ha deixat de vetllar pels drets dels petits accionistes en benefici dels fons d’inversió; no obstant, el seu president, Sebastián Albella, defensa la "meticulosa" tasca duta a terme per l’entitat. 

En el cas de Dia, els petits accionistes s’han queixat des que el magnat rus, Mijail Fridman, va anunciar l’opa sobre la companyia a 0,67 euros l’acció que l’organisme regulador hauria "d’investigar" l’oferta i posar de relleu els interessos dels minoritaris, una cosa que segons ells no havia fet fins aleshores. Una opinió que s’ha accentuat en l’última setmana quan el fons Letterone va demanar rebaixar el nivell d’acceptació de l’oferta, però mantenir el preu de 0,67 euros per títol –en comptes de 3,73 que era el 'preu equitatiu'–, i la CNMV va aplaudir la decisió.

Segons Albella, la CNMV ha actuat sempre amb "la màxima diligència i meticulositat, no només en l’opa, sinó en tot el que ha passat al voltant d’aquesta companyia en els últims mesos". "Amb exquisida neutralitat, hem provat a tota hora d’aplicar les normes de la manera més prudent i assenyada", ha afegit el president del regulador en declaracions als mitjans de comunicació aquest dijous. 

Telepizza: un cas "una mica extrem"

Per la seva banda, sobre l’opa d’exclusió de KKR sobre Telepizza, el president del regulador creu que és un cas "una mica extrem" que una companyia en què un 40% del capital és a mans diferents de les del seu principal accionista surti de borsa. No obstant, reconeix que KKR va anunciar aquesta decisió a l’hora de presentar l’opa i el reglament l’hi permet.   

Notícies relacionades

Ara bé, Albella ha puntualitzat que la majoria d’aquest 40% és a mans d’inversors professionals amb paquets de l’1%, 3% i 5% del capital, cosa que "el grau d’anomalia sigui inferior", perquè "ja sabien que l’exclusió es produiria". Per la seva banda, el percentatge de minoritaris estaria "al voltant del 3% i del 5%", segons el càlcul provisional del regulador, "cosa que faria l’exclusió molt més raonable", ha afegit.

Albella ha dit que KKR s’ha compromès a mantenir una ordre en el mercat al mateix preu de l’opa durant un mes en els sis mesos següents de liquidació de l’oferta –això és a 6 euros. "Per a nosaltres aquests sis mesos formen part de l’oferta i, per tant, és plenament aplicable el principi d’igualtat de tracte entre els accionistes, de manera que consideraríem inadequat qualsevol acord al qual pogués arribar KKR amb els accionistes per comprar-li les seves accions per un preu superior al preu de l’opa", ha aclarit.