MÉS DE 165 DETINGUTS

Tensió i enfrontaments a París el Primer de maig

La policia va llançar gasos lacrimògens i va fer càrregues contra grups infiltrats entre els manifestants

47970405 601

47970405 601 / ALAIN JOCARD (AFP)

3
Es llegeix en minuts

Les manifestacions del Primer de Maig a París van començar aquest dimecres amb enfrontaments entre radicals i la policia. Els xocs van arribar a tal nivell de violència que Philippe Martinez, el secretari general de la Confederació General del Treball, principal sindicat convocant, va haver de ser extret de la marxa, que va sortir de l’estació de Montparnasse a les 14.30 hores local (12.30 GMT). Els agents van llançar gasos lacrimògens i van fer algunes càrregues contra grups que s’havien infiltrat entre els manifestants, però també hi va haver càrregues contra manifestants.

Segons dades recopilades per la Prefectura de Policia fins a mitja tarda, les forces de l’ordre havien detingut 249 persones, de les quals 148 han quedat sota custòdia. Aquests arrestos es van produir en els més de 12.500 controls d’identitat realitzats per tota la ciutat per intentar prevenir l’arribada de manifestants violents. D’acord amb xifres encara parcials del Ministeri de l’Interior, les protestes del Primer de Maig, en què hi va haver una nombrosa participació d’‘armilles grogues’, van reunir a França 151.000 persones, de les quals, 16.000 a París.

Fora de la capital també hi va haver alguns aldarulls a la ciutat de Besançon (entre 200 i 300 ‘armilles grogues’ van intentar entrar a una comissaria) o a Tolosa, hores després de les manifestacions que van reunir allà entre 5.000 persones, segons la policia, i 20.000, d’acord amb els participants.

Martínez es va queixar que la Policia havia carregat contra la CGT i va demanar explicacions al ministre francès de l’Interior, Christophe Castaner, mentre en un comunicat el seu sindicat va qualificar els fets d’"escandalosos" i "inadmissibles en la nostra democràcia".

Durant el matí es van dur a terme més de 9.000 controls d’identitat per tota la ciutat per intentar prevenir l’arribada de manifestants violents. Davant del risc d’aldarulls, dels quals havia advertit el ministre francès de l’Interior, Christophe Castaner, van mobilitzar a París 7.400 policies i gendarmes per garantir la seguretat. Un total de 88 persones havien sigut detingudes a París ja al matí per prevenir aldarulls.

Les forces de l’ordre utilitzen nous dispositius legals que els permeten fer controls d’identitat en llocs fins i tot allunyats dels punts de concentració per registrar les persones.

Detencions

La policia va detenir els que portaven tota mena d’artefactes incendiaris, objectes que podrien utilitzar-se com armes o altres instruments o peces per ocultar la seva pròpia identitat. Entre els arrestats hi va haver almenys tres espanyols que portaven artefactes incendiaris o altres objectes contundents, van confirmar a Efe fonts oficials.

El ministre de l’Interior francès, Christophe Castaner, havia calculat que es podien concentrar a París entre 1.000 i 2.000 "activistes radicals", entre els quals n’hi podia haver alguns d’arribats dels països veïns, així com grups d’"armilles grogues" també radicalitzats.

Notícies relacionades

Entre els radicals hi ha els denominats 'black blocks' (que defensen l’ús de la violència en les protestes) que s’havien infiltrat entre els manifestants.

Ultradreta

En un altre punt allunyat de la ciutat, poc abans del migdia, com és tradicional cada Primer de Maig, Jean-Marie Le Pen, fundador de l’ultradretà Front Nacional (ara transformat en Agrupació Nacional per la seva filla, Marine) va retre homenatge a Joana d’Arc en una estàtua que hi ha al costat del jardí de les Tulleries. Le Pen (90 anys), que ha anunciat que abandona el seu últim mandat polític com a diputat europeu amb les eleccions a l’Eurocambra del pròxim dia 26, va posar una corona de flors als peus de l’estàtua, recolzat contínuament en un assistent per caminar, i després va fer un breu discurs davant d’una mica més d’un centenar de persones.