JUDICI PEL 'CAS BANKIA'

González declara que el Govern i el Banc d'Espanya van pressionar el BBVA per entrar a Bankia

L'expresident del banc basc assegura que hi va haver trucades "de totes les institucions públiques i privades" perquè participessin en la sortida a borsa

"Vam ser implacables" en el rebuig, ja que "això no valia res", relata l'exrepresentant de l'entitat blava

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El que fins ara era poc menys que un secret a crits en mitjans polítics i financers ha ressonat aquest dimecres amb contundència a la sala de l’Audiència Nacional: el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero i el Banc d’Espanya que governava Miguel Ángel Fernández Ordóñez van pressionar les entitats financeres perquè participessin en la sortida a borsa de Bankia el juliol del 2011. Almenys, així va passar amb el BBVA, l’expresident del qual, Francisco González, ha declarat aquest dimecres en el judici per la sortida a borsa de Bankia i ha repetit en diferents moments que "hi va haver pressions de tot tipus, polítiques, d’institucions i dels nostres competidors", a les quals el banc blau es va resistir de manera "implacable".

En la seva declaració com a testimoni, Francisco González ha relatat que "hi va haver trucades de totes les institucions públiques i privades" perquè el BBVA participés en l’operació de sortida a borsa de Bankia. "Era una operació molt propiciada pel poder polític", "l’OPS estava impulsada pel Govern", ha admès en al·lusió a l’oferta pública de subscripció (OPS) que va guiar la sortida a borsa de Bankia.

Però el BBVA va ser "implacable" en la seva negativa a participar perquè, segons ha dit, l’entitat "no valia res". El BBVA va ser l’única gran entitat financera que no va comprar accions de Bankia en la seva sortida a borsa. "Jo pensava que amb la nostra posició podíem parar aquesta sortida a borsa, que podríem influir en tota l’operació, però desgraciadament no ens van fer cas", ha lamentat el ja expresident del BBVA.

Govern i Banc d’Espanya

En el cas concret de les "trucades" del Banc d’Espanya, que governava Miguel Ángel Fernádez Ordóñez, González ha declarat que la institució "va parlar amb gent nostra molt important i va insistir molt" en la necessitat que el BBVA comprés una participació de Bankia en la seva sortida a borsa.

Després González ha sigut més precís al reconèixer que va ser el llavors subgovernador, Javier Aríztegui, qui va realitzar aquesta petició al que era conseller delegat del BBVA en aquells moments, Ángel Cano. Fernández Ordóñez, que també ha declarat com a testimoni en el 'cas Bankia', es va desmarcar la setmana passada de tota intervenció.

A la pregunta de si també hi va haver trucades del Govern –que llavors presidia José Luis Rodríguez Zapatero, amb Elena Salgado com a vicepresidenta econòmica– González ha realitzat un gest d’assentiment mentre afirmava que “hi va haver trucades de totes les institucions públiques i privades". Expressament li ha preguntat si ell mateix va parlar amb la llavors vicepresidenta Salgado. "No", ha respost sense més ni més.

"No hi va haver engany ni dol"

Segons l’expresident del BBVA, en les institucions públiques i en la major part del sector financer hi havia el convenciment que "si la sortida a borsa fracassava, Espanya fracassava", i això, segons González "era el gran error, perquè es va fer justament el contrari del que calia fer".

Segons l’opinió de González, hi va haver "un error" propiciat per les circumstàncies polítiques, però "no crec que hi hagi hagut engany ni dol", que això precisament tracta d’enjudiciar la secció quarta de la sala Penal de l’Audiència Nacional en el 'cas Bankia'. 

"Vam ser implacables"

Per González, la sortida a borsa de Bankia va ser "una mala decisió que va fer molt mal al nostre país". Després de rebre la "invitació" a participar en l’operació, els serveis interns del banc blau van arribar a la conclusió que la valoració de l’entitat estava molt per sota del preu que demanaven els col·locadors. "Si l’entitat no valia res, vèiem que això [la sortida a borsa] seria un desastre".

Abans d’adoptar una decisió respecte a la sortida a borsa de Bankia, el BBVA va buscar "un fet objectiu" sobre la valoració de l’entitat: "Vam buscar un fet objectiu i vam anar a veure quines eren les ordres [de compra] al llibre d’inversors internacionals i les ordres eren zero, i llavors vam ser implacables, repeteixo: implacables. Vam dir: no podem entrar en una sortida a borsa en què inversors internacionals que actuen de forma independent i de forma objectiva" no hi són.

Notícies relacionades

Tot i que els bancs col·locadors del debut borsari de Bankia eren estrangers, "molt importants" i amb una àmplia nòmina de clients, aquests van ser incapaços d’atreure inversors de l’exterior, ha relatat González. "Estava clar que això no valia res". Per al llavors president del BBVA, era "un fet inèdit" que no anés cap inversor internacional a una operació financera d’aquest calibre i per tant vam dir que no".

I ha continuat relatant: "Vam ser implacables i sabíem que la nostra posició era molt delicada, ja que anava en contra dels interessos de grups polítics, econòmics i institucionals molt rellevants". 

Temes:

BBVA Bankia