fusió

Els 'savis' alemanys veuen amb recel la fusió del Deutsche Bank i el Commerzbank

Segons el consell d'experts del Govern, la concentració "és una mala idea"

zentauroepp47394794 commerzbank deutsche bank190317125739

zentauroepp47394794 commerzbank deutsche bank190317125739 / DANIEL ROLAND

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fusió entre el Deutsche Bank, el banc més grand’Alemanya, i elCommerzbank, el seu principal competidor domèstic i del qual el Govern germànic controla al voltant del 15%, representa "una molt mala idea", segons ha indicat en roda de premsa la professora Isabel Schnabel, un dels cinc membres del Consell d’Experts Econòmics del Govern d’Alemanya, conegut popularment com 'els savis’.

"És una idea molt dolenta des de tots els punts de vista", va respondre Schnabel a la qüestió sobre una potencial fusió dels dos bancs alemanys més grans. "La meva recomanació aniria totalment en contra de la creació d’un campió nacional encara més gran".

En aquest sentit, l’economista va expressar els seus dubtes sobre la possibilitat d’assolir les sinergies de costos anticipades, que podrien suposar una factura d’entre 30.000 i 50.000 llocs de treball perduts, segons estimacions de sindicats i associacions d’inversors particulars, mentre que no està clar el sentit de la fusió i aquesta alimentaria la sensació de recolzament públic en cas de necessitat.

Les crítiques dels savis alemanys se sumen a l’escepticisme mostrat per Andrea Enria, president del Consell de Supervisió del Banc Central Europeu (BCE), que s’ha mostrat contrari a la idea d’impulsar fusions en el sector bancari europeu per crear "campions nacionals" per competir amb les entitats nord-americanes o xineses, tot i que sense referir-se explícitament al cas alemany.

"No m’agrada particularment la idea de campions nacionals, de campions europeus; especialment quan ets un supervisor, no has de promoure cap estructura en particular", assenyala Enria en una entrevista amb el 'Financial Times', recollida per Europa Press.

De fet, qüestionat sobre la necessitat que Europa compti amb un gran campió bancari en el segment de la inversió, Enria opina que l’eurozona no hauria d’impulsar una política en aquest sentit, i ha expressat la seva confiança en què les entitats europees siguin prou fortes i rendibles per guanyar quota de mercat i competir eficaçment amb la banca nord-americana en la provisió de serveis de mercat.

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’agència S&P Global Ratings assenyalava que, si bé la potencial fusió entre el Deutsche Bank i el Commerzbank ofereix considerables avantatges en matèria d’eficiència, també comporta significatives incerteses, incloent-hi si la substancial retallada de llocs de treball necessària per assolir aquestes sinergies seria políticament acceptable.

"En teoria, una fusió ben executada entre el Commerzbank i el Deutsche Bank podria oferir considerables guanys en eficiència, sinergies de finançament i beneficis de franquícia, sobretot en l’àmbit domèstic", assenyala l’agència, advertint que "continua sent qüestionable si les substancials retallades d’ocupació que serien necessaris per aconseguir aquestes sinergies serien políticament acceptables".