sector energètic

Endesa tria Juan Sánchez-Calero com el seu nou president

L'advocat substituirà Borja Prado després de la junta d'accionistes del pròxim 12 d'abril

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El consell d’administraciód’Endesa  ha triat aquest dillunsJuan Sánchez-Calero Guilarte com a nou membre amb la intenció de portar-lo fins al càrrec de president després de la junta d’accionistes que se celebrarà el pròxim 12 d’abril. L’advocat substituirà en el càrrec Borja Prado, que deixarà la companyia després de 12 anys com a conseller i una dècada com a president per les seves creixents diferències amb el principal accionista, el grup energètic semipúblic italià Enel, que té el 70% del capital de l’elèctrica espanyola.

Al contrari que el seu antecessor, Sánchez-Calero no tindrà funcions executives, sinó que exercirà tasques de representació institucional i de control dels gestors. El dia a dia de l’empresa estarà exclusivament a càrrec de l’actual conseller delegat, José Bogas. En les últimes setmanes s’havien filtrat de forma interessada els noms de Juan Rosell, expresident de la CEOE, i de l’expert en govern corporatiu Aldo Olcese, com a candidats, però en l’entorn de la companyia es negava fossin els escollits.

El nou president va crear el seu propi despatx d’advocats el 1983, especialitzat en dret mercantil, i és, a més, consultor del bufet Allen & Overy des del 2016. Doctor en dret per la Universitat Complutense de Madrid, on també exerceix com a catedràtic de l’especialitat mercantil des de 1999, Sánchez-Calero parla anglès, alemany i italià i, segons la pàgina web de la seva firma, "té una àmplia experiència en litigació nacional i internacional, com a advocat i àrbitre, i com a defensor en assumptes penals i econòmics. Emet amb freqüència dictàmens i informes en assumptes mercantils".

Punt d’inflexió

Prado, per la seva part, vaarribar a un acord amb Enel per deixar el càrrec fa unes setmanes. Té dret a una indemnització d’uns13 milions d’euros, que se sumen als més de 2,3 milions d’euros que té reconeguts per al moment de la seva jubilació, tot i que podria haver negociat amb el grup trasalpí unes quantitats diferents. Oficialment, la seva sortida va ser anunciada com una mesura per fomentar el "bon govern corporatiu" de l’empresa. Així, el càrrec de president de l’elèctrica no es podrà ocupar a partir d’ara durant més de 10 anys.

Notícies relacionades

Com a alt càrrec del banc d’inversió italià Mediobanca, Prado va arribar a Endesa de la mà d’Enel quan aquest grup va comprar la companyia espanyola el 2007. No obstant, la seva relació amb la matriu es va començar a refredar a partir del 2014, a partir que el Govern de Matteo Renzi va decidir substituir Fulvio Conti, el conseller delegat d’Enel que el va nomenar president d’Endesa, per Francesco Starace

Al contrari que el seu antecessor, el nou primer executiu del grup italià va reduir notablement la mida d’Endesa i va limitar la companyia a la Península Ibèrica: va decidir que les filials llatinoamericanes passessin directament a Enel, va incrementar el dividend que repartia l’elèctrica espanyola, i va limitar la seva capacitat de créixer via compres. A més, és partidari que el president sigui un càrrec representatiu i que el poder executiu l’ostenti el conseller delegat, un model que Prado no compartia.

Temes:

Endesa