repercussions

Uns sis milions de persones secunden les aturades parcials del 8-M

La vaga ha tingut escassa incidència en les empreses, amb l'excepció de les universitats

zentauroepp47266757 benimaclet valencia 8-m190308120015

zentauroepp47266757 benimaclet valencia 8-m190308120015 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts

Moltes aturades, molta reivindicació i poca vaga. En total, uns 6 milions de persones han secundat les aturades feministes de dues hores per tanda convocades per CCOO UGT en el marc de la jornada amb motiu del Dia Internacional de la Dona, d’aquest 8 de març (8-M). Les dues centrals van convocar aquestes aturades, si bé la UGT ha donat cobertura legal als treballadors per secundar la vaga durant les 24 hores.

Segons fonts sindicals, només en el torn de matí un terç dels treballadors han secundat aquesta aturada, per la qual cosa apunten que se superarà el seguiment de la vaga de l’any passat, que es va xifrar en 5,3 milions de persones. En general, la incidència en les empreses ha sigut baixa, segons les patronals; mentre que on més s’ha notat és a les universitats

En un comunicat, CCOO ha afegit l’"alt seguiment" de les aturades parcials, precedides per més de 600 assemblees en totes les comunitats autònomes més de 2.000 adhesions de comitès d’empresa, juntes de personal i seccions sindicals de companyies que representen més de sis milions de treballadors i treballadores de la indústria, els serveis, Administracions Públiques, sanitat, ensenyament i mitjans de comunicació.

A més, assegura que milers de sindicalistes i treballadors de tot el país han participat en aquestes concentracions i exigit posar fi a les bretxes de gènere, a la precarietat laboral i a les violències masclistes.

Diferències que persisteixen

Per la seva banda, fonts de CSIF han assenyalat a Europa Press que ha sigut una jornada reivindicativa, amb un "seguiment generalitzat de dones d’un i altre signe, que de manera independent" han reivindicat les diferències que encara persisteixen i els reptes en l’àmbit laboral, de la conciliació, la bretxa salarial i contra la violència de gènere.

A més, la Federació de l’Ensenyament de CCOO ha convocat aquest any una vaga general de 24 hores en elsector educatiu, el primer en el qual ha plantejat una aturada laboral tot el dia. Segons el sindicat, aquesta vaga general ha tingut un seguiment del 80% a la universitat, del 61% als instituts de Secundària i Formació Professional, i del 42% en els centres d’Educació Infantil i Primària.  El seguiment de la vaga a les universitats catalanes s’ha situat en el 72,44% entre estudiants i treballadors, segons xifres de la Conselleria de Treball. El mateix departament ha situat en un 18,5% el seguiment en els treballadors del Metro; en un 3,2% en els del’autobús; en un 9,1% el delsFerrocarrils de la Generalitat i en un 7,7% el de Rodalies.

Sector sanitari

Quant a l’ensenyament, els treballadors de les escoles públiques han fet un seguiment de l’aturada feminista de l’11,8%; mentre que les concertades han registrat un 10,4% i les privades 7,8%. Quant al sector sanitari, les mateixes xifres situen el seguiment dels treballadors dels centres públics i concertats en un 3,7%, mentre que la privada ha tingut un seguiment de l’1,2% i al sector de la Funció Pública el seguiment ha sigut del 8,2%.

Segons el Govern, s’ha registrat una reducció del consum energètic de l’1,57% en comparació amb el mateix període de dijous.

Foment del Treball ha reivindicat els drets de la dona i que aquesta ocupi "el paper que li correspon" en la societat, però s’ha desmarcat de la fórmula de la vaga. El director d’Economia de Foment, Salvador Guillermo, ha fet aquesta valoració de la vaga feminista. "Al segle XXI, una vaga no és la millor eina" per reivindicar els drets de la dona i la igualtat entre homes i dones, ha considerat.

Notícies relacionades

La patronal Pimec  ha xifrat en un 1% el seguiment de la vaga durant tota la jornada mentre que, segons la patronal, un 7,3% ha optat per parar la seva activitat durant dues hores.

L’organització empresarial ha assegurat que ha pogut constatar el gran seguiment de les accions reivindicatives per aconseguir la igualtat real i efectiva entre homes i dones. També ha assenyalat que ha detectat problemes en els accessos a les grans ciutats que han dificultat l’accés al lloc de treball a aquelles persones que volien anar a treballar. Per la seva banda, la patronal vallesana Cecot ha fixat el seguiment de la vaga feminista en un 5,4% entre les empreses associades a l’enquesta –aleatòria a 421 propietaris i gerents– que ha realitzat per valorar la jornada.