RESULTATS

Grifols guanya 596,6 milions el 2018

La borsa penalitza la multinacional d'hemoderivats per la reducció de les vendes de la divisió de diagnòstics

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso

La multinacional d’hemoderivats Grifols va elevar els seus guanys a 596,6 milions d’euros el 2018, la qual cosa en termes de benefici per acció va reflectir una caiguda del 10%. El comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de ValorsNacional del Mercat de Valors de la companyia ha destacat que el benefici, sense tenir en compte impactes no recurrents i relacionats amb adquisicions recents, ha crescut un 1,5%. Malgrat aquesta acotació, la comunicació de resultats ha causat una caiguda del valor en borsa del 4,18% a primera hora del matí, tot i que el valor s’ha recuperat i s’ha reduït fins a l’1,38% al tancament de la sessió. Entre les raons de la clatellada borsària cal destacar l’incompliment de les previsions dels analistes, per l’efecte negatiu dels tipus de canvi i la reducció de marges.

Els ingressos es van elevar el 3,9% fins a 4.486,7 milions. D’aquest total, 3.516,7 milions provenen de la divisió Biosciencie –relacionada amb la fabricació i comercialització de medicaments derivats del plasma–, que continua sent el motor del grup. Els inversors van semblar més atents a l’evolució de la divisió de Diagnostic, que es dedica a la fabricació i desenvolupament d’aparells, instrumentació i reactius de medicina transfuncional, i que va aportar 702,2 milions, el 4,1% menys que l’any 2017. Per la seva banda, la divisió hospitalària va elevar els beneficis fins als199,45 milions, i Bio Supplies –destinada a les vendes de productes biològics per a ús no terapèutic– va créixer el 150% fins a generar 167 milions.

En els ingressos dividits per regions, la companyia catalana ha millorat les vendes als Estats Units i el Canadà (+2,7%) i la UE (+16,5%). No obstant, va oferir xifres negatives per a la 'resta del món’ (un 3,1% menys). L’aposta de Grifols per la Xina encara ha de donar els seus fruits i s’ha convertit en un punt feble per a la flamant multinacional catalana, però en via de solució per l’objectiu confessat de voler adquirir alguna gran companyia asiàtica a curt termini. 

Notícies relacionades

La companyia, que compta amb una plantilla de 21.230 persones, va destinar un total de 252,2 milions d’euros a inversions productives i 291,4 milions més a R+D+i. Ha decidit reforçar els projectes relacionats amb albúmina després dels resultats obtinguts en l’estudi clínic Ambar, per alentir la progressió de l’Alzheimer, i altres de relacionats amb malalties hepàtiques.

La multinacional catalana continua tenint un deute financer net de 5.343,1 milions d’euros, incloent 1.033,8 milions en caixa, que eleven la seva posició de liquiditat a 1.400 milions d’euros aproximadament. La proporció del deute amb el benefici brut d’explotació (ebitda), que arriba als 1.222,7 milions, és de 4,32 vegades, un volum de deute que es compensa amb “uns elevats i sostenibles nivells d’activitat operativa i una forta generació de caixa operativa neta”, ha precisat Grifols.