KKR, el poder d’un tità del capital risc

Presència global. El fons és un dels més importants del món, amb inversions per més de 140.000 milions. A més dels interessos en festivals de música, té el 49,9% de PortAventura.

KKR, el poder d’un tità del capital risc
4
Es llegeix en minuts
Albert Martín
Albert Martín

Corresponsal econòmic d'EL PERIÓDICO

ver +

"Som responsables del futur de milions de persones arreu del món". L’afirmació seria una nova demostració de fum i hipèrbole del llenguatge corporatiu si no fos perquè apareix en un vídeo institucional de KKR. El 31 de desembre passat, la companyia presumia d’inversions de capital risc en 225 empreses, per un total de 141.000 milions d’euros, amb uns 48.000 milions d’euros més de capital disponible per invertir. Fundada el 1976 a Nova York per Jerome Kohlberg, Henry Kravis i George R. Roberts (KKR és l’acrònim dels seus cognoms), la firma d’inversió apareix en els rànquings de les més grans del món junt amb colossos com BlackStone, The Carlyle Group o CVC Capital Partners.

¿Quina influència té una empresa d’aquesta magnitud? Segons els experts, molta: "Quan creixes tant i acabes sent tan gran, amb tantíssim capital, aquest capital és indivisible del poder", explica Xavier Brun, director acadèmic del màster en finances i banca de la UPF-BSM. "Les empreses d’aquesta dimensió tenen poder com un govern: poden decidir si inverteixen en escoles, en hospitals, en un sector o en un altre; i això és poder", afegeix Brun.

La llibertat que té KKR a l’hora d’invertir té a veure en gran manera amb la seva condició d’empresa de capital risc, una orientació diferent dels fons d’inversió: aquests últims inverteixen en empreses que cotitzen a la borsa, mentre que les firmes de venture capital inverteixen els diners dels seus partícips en actius no cotitzats. "El capital risc és una sortida habitual de fortunes que volen diversificar les seves inversions", explica una font del sector. Les destinacions habituals de l’estalvi solen ser des d’accions d’empreses cotitzades (renda variable) fins a bons (renda fixa), divises, derivats financers, inversions immobiliàries i, finalment, el capital risc.

Els experts apunten que aquesta modalitat d’inversió té més risc perquè és més il·líquida. Amb aquesta expressió es refereixen al fet que és més difícil desfer una inversió; revertir una inversió en una companyia que està en borsa és molt més fàcil. A més, el temps de maduració d’aquestes inversions es mou entre els vuit i els 12 anys entre la inversió i la sortida. "No està subjecte a la volatilitat de la majoria d’inversions, però el període per obtenir rendibilitat és més llarg i, per tant, hi ha més risc", apunta la mateixa veu. Per això, els perfils d’estalviadors més conservadors no solen entrar en el capital risc. Per contra, els que tenen menys aversió al risc acostumen a destinar entre un 15% i un 20% del seu patrimoni a aquesta modalitat de finançament.

¿En què inverteix una empresa de capital risc? En els sectors que vulgui. El més habitual és l’immobiliari, tot i que també es creïn fons de capital risc en àmbits com les renovables, els hotels, les infraestructures, les telecomunicacions o les ciències de la vida.

Un altre veterà del sector català de les inversions apunta que KKR "té bona reputació" i que l’etiqueta de fons especuladors que sovint es penja a companyies com KKR és injusta. "És molt més especulador comprar un local i vendre’l al cap d’un any per 100.000 euros més", apunta aquesta font, que demana l’anonimat. "KKR no deixa de ser molt semblant a Berkshire Hathaway [el fons inversor de Warren Buffett], al qual sempre li fem l’onada", diu.

Aquest expert admet que KKR "és un monstre, amb milers de milions d’inversió, però que no fa sinó donar bones rendibilitats als estalviadors". També apunta que és una empresa que té en compte els compromisos de sostenibilitat i que és "molt més transparent del que es podria pensar". I respecte a la inversió en el Sónar, aquesta veu és clara: "Per a KKR, una inversió així és com una puça". Junt amb els festivals de música, una de les inversions més conegudes del fons a Espanya és el 49,9% que té de PortAventura i que va adquirir el 2013 a la família italiana Bonomi; el 2023 diferents mitjans van publicar que KKR buscava comprador per al complex.

KKR és també propietari de la multinacional líder en margarina Flora Food Group (propietària de les marques Flora i Tulipán) i del fabricant espanyol de mobles de cuina Alvic, i accionista de la nova operadora MasOrange, fruit de la fusió de MásMóvil i Orange España.

Notícies relacionades

100.000 euros com a mínim

¿Té algun però KKR? Segons els experts consultats, no és fàcil ser el seu client per les exigències de capital que imposa, d’uns 100.000 euros. A més, no es pot accedir directament a la companyia; se’ls pot contractar només a través d’intermediaris com la banca privada. La firma té la seva seu espanyola a Madrid i les fonts consultades apunten que KKR té una relació estreta amb fortunes catalanes que mantenen llaços amb Henry Kravis, un dels dos fundadors d’aquest tità universal del capital risc que segueixen amb vida.