Actius digitals

El nombre de criptomonedes va augmentar un 55% el 2018, però el seu valor va caure en un 80%

El mes de novembre va ser el pitjor de l'any per a les criptomonedes, amb una depreciació de la capitalització propera al 36%.

El nombre de criptomonedes va augmentar un 55% el 2018, però el seu valor va caure en un 80%

Benoit Tessier (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El nombre total de criptomonedes i actius digitals va augmentar un 55% el 2018, si bé el valor total del mercat de les criptomonedes es va reduir un 80%, segons l’'Informe sobre Criptomercats i Blockchain' elaborat per l’Observatori de Digitalització Financera (ODF) de Funcas i Finnovating, actualitzat amb dades del quart trimestre.

Només en l’últim trimestre del 2018, la capitalització del criptomercat es va reduir de 223.000 milions de dòlars (196.396 milions d’euros) a 125.000 milions de dòlars (110.000 milions d’euros), la qual cosa suposa una caiguda del 44%. El mes de novembre va ser el pitjor de l’any per a les criptomonedes, amb una depreciació de la capitalització propera al 36%.

Així mateix, l’informe reflecteix que de les més de 2.000 criptodivises existents, tres (‘bitcoin’, ‘ripple’ i ‘ethereum’) comprenen més del 74% del valor total del criptomercat i deu, el 85%, fet que indica un mercat poc diversificat.

La predominància de ‘bitcoin’ va anar en augment des de començaments d’any, passant d’una quota del 38% al 52% a tancament d’exercici. De fet, del total de transaccions del criptomercat, el 32% van ser operacions amb ‘bitcoin’.

Auge de criptodivises

L’any passat també va créixer de forma important el nombre de projectes que utilitzen ‘blockchain’, amb un increment del 207% en el nombre de patents sol·licitades relacionades amb aquesta tecnologia.

El director de l’Observatori de Digitalització Financer (ODF), Santiago Carbó, destaca el paper dels bancs espanyols en aquest context, ja que "han sigut capaços d’integrar-se de forma activa en algunes de les plataformes internacionals de finançament comercial amb aquesta tecnologia", mentre estan liderant alguns projectes pilot d’ús de ‘blockchain’ en banca.

En aquest sentit, el CEO de Finnovating, Rodrigo García de la Cruz, assegura que la majoria dels clients de la companyia estan integrant tecnologia ‘blockchain’ als seus processos gràcies a la innovació desenvolupada per 'scaleups' amb models de negoci "cada vegada més assentats".

D’altra banda, la inversió mitjana recaptada per les ofertes inicials de monedes (ICOs) el 2018 es va acostar als 10 milions de dòlars (8,8 milions d’euros). El 62% dels fons invertits en ICOs van ser recaptats pels 10 projectes més exitosos de l’any.

Notícies relacionades

Quant a la distribució geogràfica dels criptomercats, els Estats Units són el país que compta amb un major nombre d’usuaris actius per comptes en cases de canvi de criptodivises i nombre de nodes de ‘bitcoin’.

A escala continental, quatre dels 10 principals països per nombre de nodes són europeus, quatre més són asiàtics i dos, nord-americans. Espanya és el vint-i-quatrè país amb més nombre de nodes de la xarxa de ‘bitcoin’ (0,67%) i el divuitè per nombre de comptes en 'exchanges' (0,80%).

Temes:

Criptomonedes