El futur de l’agricultura

Les oliveres arrelen al sud d’Anglaterra

El prolongament de la temporada estival al Regne Unit porta mitja desena d’empreses a intentar produir oli a Cornualla i altres zones costaneres del país, amb un clima cada vegada més temperat.

Les oliveres arrelen al sud d’Anglaterra
2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Els efectes del canvi climàtic estan donant lloc a projectes al Regne Unit que fins fa pocs anys semblaven inviables. Un dels més inversemblants és el cultiu d’oliveres per a la producció d’oli, cosa que estan impulsant mitja desena de productors i que ja està donant petits fruits gràcies al clima cada vegada més temperat d’algunes zones costaneres d’Anglaterra. Tot i que per ara estan lluny d’arribar als nivells de producció i la qualitat dels olis del Mediterrani, l’objectiu a llarg termini és aconseguir un producte que pugui arribar a competir amb els seus rivals del sud d’Europa als prestatges dels supermercats britànics, on els preus no han parat de pujar en els últims anys.

Un dels primers projectes va néixer el 2019 en una explotació familiar a Essex, al sud-est d’Anglaterra, sota el nom de The English Olive Oil Company. Els seus impulsors han estat des d’aleshores buscant les varietats d’oliveres més adequades per al clima autòcton, adquirint coneixements sobre com creixen i es desenvolupen i estudiant la viabilitat comercial i les oportunitats de mercat. El 2023 van obtenir les llicències d’importació de plantes, van adquirir la maquinària i van posar la infraestructura necessària per plantar el primer oliverar comercial al Regne Unit a la primavera del 2024.

"No tenim la calor del Mediterrani, però aquests països també estan tenint dies i setmanes a l’estiu en què s’arriben als 40 graus, una temperatura superior a l’òptima per a les oliveres. Mentrestant, el Regne Unit pot cultivar oliveres perquè el canvi climàtic ha allargat lleugerament la temporada estival", va assegurar recentment l’impulsor del projecte, Pete Thompson, al diari The Times. "Disposar d’aquelles dues setmanes addicionals, al principi i al final de la temporada, està començant a marcar la diferència".

Prosperen malgrat la pluja

Notícies relacionades

Malgrat ser un dels primers projectes en néixer al Regne Unit, The English Olive Oil Company encara no ha iniciat la producció, ja que està esperant que les oliveres arribin a l’edat necessària per fer-ho. Un model oposat al de Nik Butcher, fundador de ValleRuan, una empresa establerta a la zona de Cornualla (a l’extrem sud-oest d’Anglaterra) a principis del 2024. Butcher va optar per plantar oliveres ja crescudes, cosa que li ha permès accelerar la producció. Actualment compta amb dos terrenys llogats a agricultors locals, però la seva intenció és arribar a plantar fins a 10.000 oliveres a cinc emplaçaments diferents.

Malgrat que el volum de la producció encara és molt reduït, les primeres sensacions de ValleRuan són positives. "És una cosa en què molta gent ha cregut des que vam començar. Tota la comunitat local ha vingut a veure les olives, la majoria de la gent ha tastat l’oli o l’ha comprat i ningú ha dit encara que no li agradi", va assegurar Butcher en una recent entrevista a la BBC. Malgrat el clima plujós d’aquesta zona del país, considera que les seves oliveres no només sobreviuen, sinó que prosperen.

Temes:

Calor BBC