Sentència de les hipoteques

Mig centenar de manifestants protesten a les portes del Suprem

Només un grup de pensionistes i estudiants segueixen la convocatòria recolzada per IU Madrid

undefined45794394 madrid 07 11 2018   concentracion en contra de la decision d181107153458

undefined45794394 madrid 07 11 2018 concentracion en contra de la decision d181107153458 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Poc més de quaranta persones s’han concentrat aquest migdia a Madrid a les portes del Tribunal Suprem per clamar contra la decisió presa aquest dimarts pel seu ple en el conflicte de les hipoteques. La convocatòria d’un ‘escrache’ davant de la seu de l’alt tribunal, impulsat ahir a les xarxes socials pel dirigent d’Esquerra Unida Alberto Garzón, ha aconseguit un seguiment molt escàs.

"Un acte a la una del migdia un dia feiner representa un dificultat per als treballadors", explicaven alguns organitzadors en vista de la poca concurrència. A més, la majoria de la gent que hi ha acudit no tenia una relació directa amb les hipoteques, i estava lluny de poder pagar alguna vegada un Impost d’Actes Jurídics Documentats (IAJD). "Som pensionistes, o aturats o estudiants, la classe de manifestants que disposen d’una estona per protestar un dimecres a la una a Madrid", explicava la Juana, exsindicalista asturiana establerta a la ciutat.

La Juana havia acudit atreta pel que havia llegit a Twitter, i "perquè davant d’una decisió com la que vam conèixer ahir s’ha de fer una mica més que indignar-se”. Al seu costat, Marina, estudiant de Dret a la Universitat Carlos III de Madrid, conversava amb uns amics de la Unió de Joventuts Comunistes. Cap d’ells té hipoteca ni aparences de poder pagar-la de moment. La Marina explica que ahir mateix, a classe de Dret Tributari, van votar sobre el dilema que ahir va resoldre el Suprem. "I no pensàvem que arribarien a aquest nivell de falta d’independència", diu.

marina-estudiante-escrache-supremo / periodico

La manifestació s’ha animat quan han arribat reforços procedents dels voltants del Congrés, a unes quantes illes al sud. Eren, primer, els iaioflautes; i amb ells un grup dels pensionistes que estan en peu de guerra des de l’estiu. Però la seva arribada ha provocat algunes enganxades amb l’organització, perquè la convocatòria d’IU era per protestar per la decisió del Suprem sobre les hipoteques, no sobre el futur de les pensions. La discussió s’ha arreglat quan pensionistes i afectats per les hipoteques han pactat un eslògan, que de seguida s’han posat a corejar mirant cap a l’edifici de la plaça de la Villa de París que acull el Tribunal Suprem: “‘¡Aquí está, la cueva de Alí Babá!’”.

Al començament de la manifestació eren pocs i mal avinguts. Davant de les càmeres ha tingut lloc alguna pintoresca topada a compte dels colors d’una bandera republicana entre la seva portadora i un home que repartia pancartes.

discusin-escrahce-supremo / periodico

L’Alberto, un treballador en lluita contra Coca-Cola, que lluïa a la seva gorra vermella un llaç groc dels que reivindiquen la llibertat dels polítics catalans presos, s’ha mostrat taxatiu a l’exigir a la classe dirigent que "lluiti des de les institucions".

Apujant el volum cada vegada més per ser escoltat sota els crits de protesta, ha assenyalat que els polítics "haurien d’estar tancats des que es va anul·lar la sentència per demanar al poble la responsabilitat de sortir al carrer per canviar-ho tot".

alberto-escrache-supremo / periodico

Un altre dels grups que han volgut fer seva la lluita contra la decisió ha sigut la Plataforma de Rivas per la Defensa de les Pensions, que, en paraules del seu portaveu, José Manuel Martín, no "consentiran que les exigències de la banca les paguin els treballadors".

Però les seves accions sembla que no queden aquí. Martín ha assegurat que té coneixement que l’Ajuntament de Rivas –el que va iniciar el procediment pledejant contra el pagament de l’IJD- es personarà davant del Tribunal d’Estrasburg per recórrer la sentència del Tribunal Suprem.

Notícies relacionades

Menys optimistes es mostraven els integrants del col·lectiu dels iaioflautes. "No esperem aconseguir absolutament res", ha lamentat José Luis, de 70 anys, que tan sols desitja que els polítics vegin que "la gent és al carrer". I malgrat donar per perduda qualsevol repercussió, ha deixat clar que el descontentament general de la població hauria de portar a "dimitir" els quinze jutges que "s’han posat del costat de la banca".

Tots els col·lectius s’han concentrat congregats per IU, l’únic partit que ha recolzat l’‘escrache’. Davant de l’absència de líders nacionals de la formació, ha sigut Sol Sánchez, portaveu d’IU Madrid, la que ha sentenciat que la decisió "posa en dubte la qualitat de la separació de poders". "Es crucifiquen actors i humoristes per coses en què no haurien de tenir responsabilitats... El mínim és demanar responsabilitats per aquest despropòsit", ha conclòs abans d’emplaçar tothom a la manifestació convocada per Units Podem a la mateixa plaça per a les 18.00 hores de dissabte vinent.