Diàleg social

Govern i sindicats acorden igualar el permís de paternitat dels funcionaris al de maternitat el 2021

L'equiparació serà progressiva: 8 setmanes el 2019, 12 setmanes el 2020 i 16 setmanes el 2021

L'acord inclou la disponibilitat del 5% de la jornada anual per a la cura de fills o gent gran

zentauroepp44907302 meritxell batet180905112153

zentauroepp44907302 meritxell batet180905112153

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’any 2021 tots els funcionaris i funcionàries de l’Administració de l’Estat tindran dret a 16 setmanes de baixa per fill. Govern i sindicats –CCOO, UGT, CSIF i CIGA– han arribat aquest dilluns a un acord "històric" que equipararà el permís de paternitat (de cinc setmanes) dels funcionaris al de maternitat, de forma progressiva: el 2019 s’augmentarà a 8 setmanes, el 2020 pujarà a 12 setmanes i el 2021 s’igualarà a les 16 setmanes de l’actual permís de maternitat.

Així ho ha anunciat la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, en una firma amb els sindicats després de reunir-se aquests en la Mesa de Negociació de l’Administració General de l’Estat que ha sigut presidida pel secretari d’Estat de Funció Pública, José Antonio Benedicto.

"La desigualtat en l’assumpció de les responsabilitats familiars i de les tasques domèstiques entre homes i dones és encara una realitat a causa de factors culturals i d’organització social, les administracions públiques no són alienes, per la qual cosa en aquest marc és clau arribar a la responsabilitat compartida a la llar on la cura de menors, gent gran i dependents i tasques domèstiques s’assumeixi de manera equilibrada, independentment del gènere”, va defensar la ministra.

Notícies relacionades

Segons el document firmat, el permís no serà transferible entre progenitors i les quatre primeres setmanes són obligatòries per a tots dos, mentre que les dotze restants no podran ser simultànies. La mesura afecta únicament els funcionaris de l’Administració de l’Estat –i, per tant, no és obligatòria per a la resta d’administracions (local i autonòmica)–, però la intenció del Govern és que serveixi de patró per a tots els treballadors d’àmbit públic i privat per la qual cosa s’incorporaran "les modificacions legals oportunes" en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat i es procedirà a la modificació del’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic incorporant-hi el permís de manera progressiva.

D’altra banda, l’acord també inclou una bossa d’hores perquè els empleats públics facin un ús flexible de la seva jornada per a l’atenció de gent gran, menors i dependents, l’equivalent a un 5 % de la seva jornada anual –11 dies a l’any– que és "necessàriament" recuperable en el trimestre immediatament posterior a l’ús.