CONFLICTE COMERCIAL

La UE trepitja l'accelerador amb la taxa digital

Àustria, que ocupa la presidència semestral de l'Ecofin, insisteix a tancar un acord polític abans de finals del 2018

El comitè de finances del Senat dels Estats Units exigeix per carta a Jean-Claude Juncker i Donald Tusk que es tombi la iniciativa

zentauroepp45293309 file photo  facebook  amazon  netflix and google logos are s181002131056

zentauroepp45293309 file photo facebook amazon netflix and google logos are s181002131056 / REUTERS FILE PHOTO

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Sonen de nou tambors de guerra entre la Unió Europea i els Estats Units i no es deu a l’acer o a la política comercial. En l’ull de l’huracà en aquesta ocasió hi ha la polèmica proposta de directiva per taxar els gegants digitals, com ara Google o Amazon, que la presidència de la Unió Europea, que ocupa aquest semestre Àustria, pretén pactar políticament abans que acabi el seu mandat a finals d’any. La pressió entre els partidaris del pla, amb França al capdavant, i els seus detractors, amb Irlanda i els nòrdics, és gran i en les últimes hores s’ha sumat la dels Estats Units, que tornen a reclamar als dirigents europeus que tombin la iniciativa.

En una missiva remesa aquest dijous pel comitè de finances del Senat nord-americà als presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, i de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, expressen la seva “creixent preocupació” per la decisió de la presidència austríaca de la UE d’accelerar la tramitació de la proposta que pretén crear un impost del 3% sobre la facturació de les empreses digitals amb uns ingressos superiors als 750 milions. “Són notícies preocupants, perquè hi ha múltiples problemes amb la taxa als serveis digitals (DST en les seves sigles en anglès)”, asseguren en una breu missiva.

Denuncien la vulneració del principi de taxar les multinacionals en funció dels seus beneficis i no dels seus ingressos i arremeten contra els plans europeus, perquè discriminen les seves empreses i crearan una nova barrera en les relacions transatlàntiques. “La UE ja té una taxa als ingressos basada en la ubicació del client que és l’IVA. La DST portarà sense cap dubte a la doble imposició de les empreses multinacionals”, denuncien.

Ofensiva de França

¿Fins a quin punt la pressió nord-americana complica el debat? “És un element més”, admeten fonts diplomàtiques, tot i que no és l’únic problema a què s’enfronta la iniciativa, que s’ha convertit en una prioritat política absoluta per al Govern francès. Fins al punt que el seu ministre, Bruno Le Maire, tornarà a la càrrega dimarts vinent a Estrasburg, on participarà, juntament amb eurodiputats i comissaris, en un acte en defensa d’una fiscalitat més justa de les plataformes digitals.

Notícies relacionades

“Ja n’hi ha prou de discussions”, ha exigit Le Maire en una entrevista amb el canal ‘Public Senat’. Segons la seva opinió, tots els problemes tècnics estan solucionats i el que falta és “voluntat política”. És el que reclamarà a Estrasburg a la resta de governs europeus, que tanquin un acord polític una vegada per sempre per evitar que empreses com Google o Amazon continuïn pagant un 14% menys del que haurien de pagar. Un missatge dirigit essencialment als quatre països –Irlanda, Finlàndia, Suècia i la República Txeca– que en les últimes setmanes s’han fet eco que la taxa podria obligar a renegociar acords bilaterals per evitar la doble imposició. L’estat membre més reticent a la idea continua sent Irlanda, partidari de trobar primer un acord en el marc de l’OCDE, però les reticències també s’han disparat en països com Alemanya pel temor de les represàlies nord-americanes.

El pròxim debat entre els 28 tindrà lloc el 6 de novembre, durant la reunió de ministres d’economia i finances de la UE (Ecofin). Àustria aspira a tancar un acord polític aquell mateix dia. Per aconseguir-ho, haurà d’obtenir un recolzament generalitzat, perquè, com qualsevol dossier de fiscalitat, s’aprova per unanimitat.