La guerra comercial amb els EUA rebaixa el creixement de l'economia alemanya

Berlín limita del 2,3% a l'1,8% les seves previsions per les tensions comercials amb el proteccionisme de Trump, el 'brexit' i les llargues negociacions per formar govern

zentauroepp44009566 file photo  german chancellor angela merkel attends the week180627194519

zentauroepp44009566 file photo german chancellor angela merkel attends the week180627194519 / Hannibal Hanschke

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La guerra comercial amb els Estats Units de Donald Trump comença a colpejar l’economia alemanya. Almenys sobre el paper. El Govern de la cancellera Angela Merkel ha rebaixat dràsticament les seves previsions de creixement per als pròxims anys fins a l’1,8%, una caiguda que s’atribueix a les tensions aranzelàries amb el seu soci nord-americà.

Segons ha confirmat el diari ‘Handelsblatt’ en el quadre macroeconòmic que l’executiu donarà a conèixer demà s’apunta a un creixement més lent de l’esperat en la projecció primaveral, on es va apuntar a una millora del 2,3% per a aquest any i del 2,1% per al 2019. Fonts del ministeri d’Economia ja van avançar la setmana passada aquesta rebaixa de les expectatives. La nova correcció assenyala que la taxa de creixement serà de l’1,8% per al 2018, 2019 i 2020.

L’informe del govern federal també assenyala que l’amenaça més gran a l’economia alemanya per als pròxims anys serà “el risc a una escalada en la guerra comercial”. Encara es desconeix si Trump optarà per imposar aranzels a la importació de vehicles europeus, una cosa que afectaria severament el sector alemany. Les potencials crisis a Turquia i l’Argentina així com el‘brexit’també es veuen com una possible amenaça.

Al seu informe del juliol el Fons Monetari Internacional (FMI) ja va revisar a la baixa aquest creixement, i el va fixar en un 2,2% per a aquest any i un 2,1% per al que ve.

Rebaixa del superàvit

Aquesta depreciació també afectarà el controvertit superàvit alemany, que passarà del 7,9% del PIB el 2017 a un 7,6% per a aquest any i un 6,7% el 2020. El sobredimensionat benefici de la balança comercial alemanya viola la normativa europea que fixa en el 6% el límit per no desequilibrar les altres economies de l’Eurozona.

Notícies relacionades

A més de la tensió amb Washington, Berlín també atribueix aquesta rebaixa al llarg període de temps transcorregut per formar govern, que es va allargar fins a sis mesos des de les eleccions del 24 de setembre passat. La falta de despesa pública de l’executiu durant aquell temps limita el creixement en un 0,2%.

No obstant, el Govern federal manté la seva confiança en una economia robusta que no para de créixer. “El momentum econòmic continua intacte”, han assenyalat al ‘Handelsblatt’. Així, esperen que el nombre de treballadors creixi fins als 1.300 milions per al 2020 i que l’atur caigui fins al 4,8%.