IGUALTAT

El Govern vol accelerar la llei que obliga les empreses a tenir caps dones

El PSOE va registrar la norma al febrer i l'Executiu preveu tramitar-la per via urgent

Una vegada aprovada, les empreses tindran un període transitori per adaptar-se a la legislació

undefined44123393 graf2398  madrid  03 07 2018   la vicepresidenta del gobiern180703115019

undefined44123393 graf2398 madrid 03 07 2018 la vicepresidenta del gobiern180703115019 / Luca Piergiovanni

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Govern vol obligar per llei que les dones ocupin llocs de lideratge en les empreses. La vicepresidenta i ministrad’Igualtat, Carmen Calvo, va avançar aquest dimarts que  l’Executiu està disposat a portar per la via urgent la seva proposició de llei d’igualtat laboral, registrada al febrer en el Congrés quan el PSOE estava en l’oposició, per obligar a les empreses a “compartir i repartir el poder de decisió amb les dones” d’aquestes empreses.

Calvo ha fet aquest anunci durant el Forbes Summit Women, que ha inaugurat a Madrid aquest dimarts. Segons ha indicat la ministra, a Espanya hi ha una llei d’aquest tipus que “convida però no obliga”les empreses a exigir la presència femenina en càrrecs de poder i lideratge.

En general, aquesta proposició de llei –que, segons Calvo començarà “aviat” a tramitar-se–, està dirigida a “afrontar de manera global tots els problemes de discriminació laboral de les dones”, com és l’accés al treball, la compatibilitat de la maternitat i l’ocupació o la corresponsabilitat de la vida personal i laboral, així com per resoldre el “problema” de la bretxa salarial. “Això no pot ser un assumpte de debat, ha de ser-ho de fets i, per tant, de solucions normals en una societat democràtica, en què les dones treballadores necessitem que les respostes justes siguin eficients”, ha dit.

Fre en la transició

El nombre de dones directives a Espanya s’ha congelat el 2018 el 27%, la mateixa dada que el 2017, per tant, es posa fre al lent avenç registrat en els últims set anys. No obstant, el percentatge d’empreses que no tenen cap dona al comandament s’ha reduït del 22% al 20%. Aquestes són les dues principals conclusions de l’informe de Grant Thornton ‘Women in Business: ¿cumplir o liderar?’ presentat a Madrid a les jornades organitzades per Forbes.

Entre els 35 països analitzats, l’informe situa Espanya al lloc 23 dels més avançats en lideratge femení i conclou que “en comparació amb l’evolució europea i global en aquest tema Espanya no pot considerar-se que va endarrerit, però el clima d’estancament i lenta evolució és clarament preocupant”. Al món, la proporció d’empreses sense participació de dones en l’alta direcció ha descendit del 34% al 25%, mentre que el percentatge de càrrecs directius ocupats per dones ha passat del 25% al 24% l’últim any.

Obligació per llei

Notícies relacionades

La ministra ha recordat que aquest mateix dilluns l’estat de Califòrnia (Estats Units) va prendre la decisiód’exigir per llei la presència de dones en càrrecs de direcció, “seguint la línia d’alguns països europeus”. En el cas d’Espanya, Calvo ha assenyalat que, una vegada aprovada aquesta llei, es pretén donar un període transitori a les empreses perquè s’adaptin a aquesta obligació. Calvo ha remarcat que cal resoldre el problema de la bretxa salarial entre homes i dones. Els alts llocs de direcció “no s’escapen” d’aquesta bretxa, ha indicat Calvo, que ha assegurat que en aquests càrrecs és fins i tot més acusada.

En la jornada també ha intervingut el president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, que ha relatat com en la seva empresa s’ha afavorit la igualtat d’oportunitats entre homes i dones. Ha explicat com va implantar a Airtel, després de coincidir en un ascensor amb una treballadora en avançat estat de gestació, mesures perquè les embarassades poguessin deixar de treballar 15 dies abans de la data prevista de part i perquè durant un any després tinguessin jornada flexible, a més de la reserva del lloc si optaven per una excedència. Aquestes mesures es van prendre, ha recordat, fa 25 anys a Airtel i fa 18 anys a Iberdrola, amb la seva arribada a la companyia.