CONTRA LA BRETXA SALARIAL

El PSOE planteja multar les empreses que incompleixin un pla d'igualtat

Les companyies de més de 6 empleats hauran de tenir un registre de sous

Les de més de 250 treballadors estaran obligades a sotmetre's a una auditoria salarial

undefined42199718 graf4620  madrid  19 02 2018   el secretario general del pso180219123743

undefined42199718 graf4620 madrid 19 02 2018 el secretario general del pso180219123743 / Luca Piergiovanni

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El PSOE llança la seva ofensiva contra la bretxa salarial. Els socialistes van presentar ahir una proposició de llei exprés per posar fre a les empreses que paguen més als homes que a les dones. Plantegen que les companyies de més de sis treballadors i en les quals els empleats tinguin representació legal estiguin obligades a elaborar un registre salarial, en el qual es desglossin les percepcions i els conceptes d’aquestes quanties.

No només han de detallar el sou base, sinó altres criteris que perjudiquen habitualment les dones, com les hores extres i l’antiguitat. A més, les companyies que tinguin més de 250 empleats, estaran sotmeses a una auditoria anual per comprovar que els sous no són diferents en funció del gènere. 

En el cas que les empreses no compleixin amb aquesta normativa, el PSOE proposa multes. Serà sanció greu discriminar per salaris, no disposar de llibre del registre salarial, o no proporcionar-lo als treballadors, i es penalitzarà amb un màxim del 0,7% de la massa salarial. Es considerarà molt greu no elaborar el pla d’igualtat o no aplicar-lo, inclosa l’auditoria, i es multarà amb sancions que anirien fins a l’1,3% de la massa salarial de la companyia. A partir del 25% de diferència en el sou, s’activa la presumpció discriminatòria, la base legal per anar a un jutjat a denunciar.

Discrimadas en sou, no en IRPF

Els socialistes volen prémer l’accelerador del tràmit parlamentari (tot i que encara no han registrat la proposició de llei) i apel·len la resta de grups a obrir un debat d’aportacions amb l’objectiu de modificar la legislació actual com més aviat millor. Criden també el Partit Popular a secundar la reforma, que han basat en el model d’Alemanya i Islàndia. 

«El PP i el Govern tenen una oportunitat extraordinària, una cosa que és justa, constitucional i necessària per no desactivar les dones en el mercat laboral. Hi ha moltes dones a qui no surt a compte treballar pel que guanyen. Que curiós. A l’IRPF no se les discrimina, però en el salari sí», va assenyalar la secretària d’Igualtat, Carmen Calvo. L’exministra de Cultura va defensar la importància de «moure la consciència del país» i va avançar que, més enllà d’aquestes mesures per corregir la bretxa salarial, el PSOE presentarà un pla integral per a les dones que denomina Llibre violeta

La proposta de Podem

Notícies relacionades

L’anunci de la proposició de llei del PSOE es dona la vigília del debat al Congrés d’una altra iniciativa, d’Units Podem, molt semblant a la dels socialistes.

Els morats intentaran que la Cambra baixa prengui en consideració la seva proposta, que també demana que les empreses estiguin obligades a informar sobre els salaris. Demanen així mateix que els treballadors puguin accedir de forma individualitzada a aquesta informació.