energia

Cepsa tornarà a borsa amb un valor màxim de 8.100 milions

El preu de les accions es fixa en una forquilla entre 13,1 i 15,1 euros

Una gasolinera Cepsa a Mollet del Vallès.

Una gasolinera Cepsa a Mollet del Vallès. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts

Cepsa tornarà a la borsa el 18 d’octubre que ve valorada en un màxim de gairebé 8.100 milions d’euros, segons el fullet d’oferta pública de venda (OPV) aprovat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El grup ha fixat una forquilla de preu per a la seva tornada a la Borsad’entre 13,10 i 15,10 euros per acció, amb la qual cosa el seu únic accionista, Mubadala –el fons sobirà d’Abu Dhabi– preveu captar fins a uns 2.019 milions d’euros pel 25% del capital de la petroliera al qual es dirigeix l’oferta.

Així, la forquilla de preus fixada per a l’oferta pública de venda (OPV) suposa valorar el 100% de la companyia en un mínim de 7.100 milions d’euros i un màxim de gairebé 8.100 milions d’euros.

Aquesta valoració és inferior als entorn de 10.000 milions d’euros en què es xifrava l’operació, tot i que incloent els 3.000 milions d’euros que el grup té en el seu balanç superaria aquesta xifra.

La companyia fixarà el preu definitiu de l’oferta, en què ofereix un màxim de 133,78 milions d’accions, el 16 d’octubre que ve i preveu així tornar a cotitzar el 18 d’octubre.

El 17 de setembre passat, la petroliera, propietat al 100% de Mubadala, ja va anunciar la intenció de sol·licitar l’admissió a negociació de les seves accions ordinàries a les Borses de Madrid, Barcelona, Bilbao i València, amb almenys aquest 25% del capital.

L’operació inclou una oferta de venda d’accions a inversors qualificats internacionals dins i fora d’Espanya, així com un paquet limitat de títols destinats a empleats de Cepsa i de les seves filials a Espanya, que en aquest cas representarà aproximadament un 0,40% del total d’accions ofertes inicials.

Banco SantanderCitigroup Global Markets, Merrill Lynch International Morgan Stanley han actuat com a coordinadors globals i ‘joint bookrunners’ en l’oferta; mentre que Barclays Bank PLCBNP ParibasFirst Abu Dhabi Bank PJSCSociété Générale i UBS Limited han sigut ‘joint bookrunners’ addicionals i BBVA CaixaBank BPI ha exercit de ‘co-lead managers’. Rothschild actua com a assessor financer exclusiu de la societat i de Mubadala en relació amb l’oferta.

Notícies relacionades

El 2011, el fons d’Abu Dhabi Ipic es va fer amb el 100% de Cepsa després d’adquirir el 48,8% del capital, que era en mans de la francesa Total per uns 3.650 milions d’euros. Així, la valoració llavors de la companyia, que posteriorment va ser treta de borsa pel fons, ascendia a uns 8.000 milions d’euros.

Des d’aleshores, Cepsa ha mantingut una línia de creixement tant al sector químic, amb la posada en marxa de les plantes de Xangai (Xina) i Dumai (Indonèsia), així com en exploració i producció. En aquesta línia, a finals del 2013 va adquirir la nord-americana Coastal Energy Company per més de 1.600 milions d’euros.