Informe de l'activitat immobiliària

Els promotors acceleren projectes per eludir la normativa del 30% de VPO

Les obres residencials a Barcelona s'han incrementat en un 65% respecte al 2017

Un informe de CBRE comptabilitza 121 grues treballant a la ciutat i 272 iniciatives en marxa

zentauroepp40851722 grua180926130057

zentauroepp40851722 grua180926130057 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Max Jiméne Botías

Barcelona vista des del cel ofereix diferents perspectives. La que projecten les grues que s’alcen sobre la ciutat i els projectes immobiliaris en curs explica que els promotors han decidit accelerar les obres per a les quals tenen llicència per evitar la normativa que tramita l’Ajuntament de Barcelona d’obligar a la construcció d’un 30% de vivenda de protecció oficial (VPO) en els nous projectes que es posin en marxa. Aquesta és una de les conclusions que es poden treure de l’informe 'Barcelona des del cel’, elaborat per segon any consecutiu per la consultora CBRE. En aquest treball de reconeixement del terreny es detallen els projectes i la situació de les obres en marxa a la ciutat, tant dels que tenen grua (obra nova) com bastida (normalment rehabilitació).

En total, la consultora ha registrat 273 projectes (121 grues) dels quals la majoria corresponen a l’activitat residència. Pràcticament ha augmentat un 65% respecte als projectes que es van registrar l’any passat en el mateix informe. Aquest increment es produeix malgrat que el primer semestre del 2018 ha sigut "pèssim quant a volums d’inversió", segons ha explicat Anna Esteban, directora de l’oficina de CBRE de Barcelona.

Segons la consultora immobiliària, la normativa del 30% de VPO ha provocat dos fenòmens diferents: "D’una banda, s’ha frenat en sec la demanda de noves llicències, perquè els promotors prefereixen esperar a veure què passa; i, d’altra banda, s’ha accelerat el nombre de projectes que comptaven amb permisos per evitar haver de sotmetre’s a aquest normativa", ha explicat Liliana Zamora, responsable de l’activitat residència de la consultora a Barcelona.

La visió de la consultora coincideix amb la que tenen els promotors. El conseller delegat de NeinorJuan Velayos, una de les promotores de vivenda més grans d’Espanya, va apuntar després de l’aprovació de la iniciativa per part de l’ajuntament: "Per sort no tenim projectes a la capital catalana. El que passarà és que es paralitzarà la venda de solars que no tinguin llicència. Nosaltres ho farem així. I el que ja tingui solar amb llicències veurà com pugen els preus. En aquests casos es dispararan els preus, però és difícil dir quant, potser un 5% o un 10%".

Accelerament de l’activitat

El cas és que el sector residencial lidera l’activitat constructora a Barcelona en aquests moments: representa el 72% de les 121 grues que s’alcen a l’'skyline' de la ciutat. Però si es compten els projectes de rehabilitació, el nombre total d’iniciatives assoleix els 220 projectes, la qual cosa suposa un increment del 65% respecte als registrats el 2017. El 2017, l’activitat residencial tenia en marxa 133 projectes.

Segons destaca Lola Martínez-Brioso, directora de Research de CBRE. L’Eixample és el districte amb més nombre de projectes residencials, i és el que més ha augmentat respecte a l’any passat, ja que ha passat de 23 a 44 obres en curs.

Noves oficines

Notícies relacionades

El sector d’oficines compta amb un total d’11 projectes que sumen 152.000 metres quadrats, alguns dels quals previstos per entregar el 2019 i el 2020, dels quals estan disponibles 62.000 metres quadrats. El barri de Sant Martí, concretament el districte del 22@, acumula la majoria dels projectes en cursos. 

Pel que fa referència al sector hoteler, hi ha 14 projectes en construcció, quan el 2017 n’hi havia 12. Nou es duen a terme per via de la rehabilitació i cinc més són d’obra nova. Hi destaca el que construeix el Fons Immobiliari Meridia a l’antiga seu de Henkel i un del grup Barceló a la Diagonal, a prop de la Casa de les Punxes, així com l’Hotel ME al carrer Casp