sector petrolier

Abu Dhabi tornarà a treure a borsa almenys un 25% de Cepsa

L'operació es tancarà abans del 2019 i serà la més gran de l'any a Espanya

La pujada del cru permetrà valorar la companyia en més de 10.000 milions

Una gasolinera Cepsa a Mollet del Vallès.

Una gasolinera Cepsa a Mollet del Vallès. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Més de set anys després, Cepsa tornarà a la borsa espanyola. Després de mesos d’especulació, el fons Mubadala –propietat del Govern d’Abu Dhabi i amo del 100% de la petroliera espanyola des del 2011– ha anunciat aquest dilluns la seva intenció de treure a cotitzar almenys el 25% de la seva participada en el quart trimestre. L’escalada del preu del cru ha facilitat l’operació, que segons fonts del mercat pot passar per valorar l’empresa en una quantitat compresa entre els 10.000 i els 15.000 milions d’euros, amb el que seria la sortida a borsa més gran a Espanya del 2018 i una de les més grans del sector petrolífer mundial dels últims anys.

El fons preveu vendre les accions a inversors professionals internacionals. Els petits estalviadors hi estan exclosos, però es reservarà una petita porció del capital (el 0,2%) per a "empleats rellevants" que reuneixin certes característiques encara no revelades. Mubadala també ha negociat en els últims mesos la venda d’una participació amb diferents fons d’inversió (com Blackstone, Macquaire, CVC o Carlyle), amb la qual cosa no es descarta que alguna d’aquestes firmes tinguin un paper rellevant en el nou accionariat. 

Abu Dhabi va entrar en el capital de Cepsa (la primera petroliera privada espanyola, fundada el 1929) amb la compra d’un 10% de les accions el 1988. El 2009 es va fer amb el 37,5% propietat del Santander i Unió Fenosa, i el 2011 va comprar el 48,8% del capital en mans de Total i la resta de les accions propietat de petits accionistes. En aquell moment va valorar Cepsa en 7.500 milions, amb la qual cosa la pròxima sortida a borsa li reportarà importants plusvàlues. A més, des del 2011 ha rebut més de 2.000 milions de dividend de la seva participada.

Canvi de model

L’encariment del petroli és un dels factors clau que expliquen l’operació. Després de la forta caiguda del 2014, els analistes estimen que els comptes de resultats de les petrolieres són a prop de tornar als nivells del 2013. Això, sumat a la situació propícia del mercat, encara inundat de liquiditat pels bancs centrals i amb la desacceleració mundial només donant els primers símptomes, fa que els experts prevegin més operacions similars en els pròxims mesos a tot el món.

Notícies relacionades

La companyia, presidida per Suhail Al Mazrouei i dirigida per Pedro Miró, estava especialitzada en el refinament i petroquímica fins a la presa de control per part d’Abu Dhabi, però des d’aleshores ha crescut de manera important en l’àrea de recerca i producció de barrils de petroli. En el primer semestre, aquesta activitat va suposar el 35% del seu resultat brut, enfront del 32% del refinament, el 19% de la comercialització i el 14% de la petroquímica. Compta amb 10.243 empleats, 1.824 gasolineres a Espanya (només per darrere de Repsol) i té presència a 20 països de cinc continents.

L’aposta per la diversificació també és clau. "La demanda de gas creixerà fins al 2030 més que cap altre combustible fòssil, entorn del 2% cada any, i desplaçarà el carbó com a segona principal font energètica mundial", apunta Juan Vera, director d’operacions de Cepsa, en el marc de la fira Gastech, informa Eduardo López Alonso. 

Temes:

CEPSA Borsa