Històries Mínimes

Damaestudi: l'art de no rebutjar

Damaestudi idea creacions artístiques aprofitant estris o restes de material que llençaríem

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Fer neteja a casa a fons de vegades ofereix sorpreses. A més d’enllusrar terres, mobles o objectes, pot descobrir objectes que inspirin idees brillants, com els Babycactus de Damaestudi.

Laura Martinell, arquitecta de formació encara en actiu, ordenava les joguines dels seus fills quan va descobrir els ous Kinder de plàstic grocs dels quals se n’havien menjat la xocolata i n’havien extret el minijoc que transportaven. Però tots els petits bols grocs que tancaven hermèticament els havien conservat en un calaix.

Ressuscitar i embellir

La primera intenció de la mare va ser llençar-los a les escombraries, però al veure tants va reflexionar sobre perquè els seus fills els haurien volgut preservar i es va plantejar si podria donar-los una utilitat. “És un plàstic molt resistent i el seu color cridaner em va semblar que mereixia una segona oportunitat”, diu Martinell. Va prendre una meitat d’ou i la va imaginar com un minitest, hi va posar terra i hi va plantar un minicactus. “És una planta resistent que no requereix aigua cada dia, i si t’oblides de regar-la uns dies, no passa res”, precisa la creadora delsBabycactus.

Instagram va ser el primer aparador de la miniplanta (#minireciclaje), volia mostrar simplement fins on havia arribat la seva creativitat. “No hi vaig pensar com en un producte comercial”, afirma. Però l’èxit de la seva creació es va convertir en reclam dels Babycactus. Una de les seves seguidores, propietària de la botiga d’artesanies fetes per gent local BdeBarcelona li’n va demanar tres per exposar al seu establiment i es van vendre sols. Va arribar el Nadal i els encàrrecs es van multiplicar. Ara hi ha ja tres punts de venda a Barcelona, però com esperar a recollir més ous porta el seu temps, perquè arriben pel boca a orella, molts a la motxilla dels seus fills perquè les altres mares li porten, Martinell va idear dos productes més. La base sempre és aprofitar una cosa que d’una altra manera es rebutjaria. Amb taps d’ampolles de vi i cava va crear el Tapiman, amb motius sempre inspirats en Barcelona.

D’una caixa a una joia

Notícies relacionades

La nova creació d’aquest any està feta amb caixes de fusta que transporten i exposen la fruita a les botigues. Laura Martinell dibuixa digitalment les rajoles dels carrers de Barcelona i terres hidràulics típics de l’Eixample, en miniatura, desmunta les caixes de fruita amb tenalles, i en un taller de marqueteria retallen en la fusta els seus dissenys en forma d’arracades o altres objectes que després ella pinta a mà. A la tardor espera posar a la venda una col·lecció d’aquestes minirajoles en joia, a les que ha batejat com Trepitjant BCN, que acompanyarà d’un pla de la ciutat on es localitza el terra en què s’ha inspirat.

L’artista comercialitza les seves creacions amb la marca Damaestudi, que factura ja entre 1.300 i 2.000 euros mensuals, amb perspectiva d’augmentar el 50% de les vendes en els pròxims mesos. “L’objectiu per a l’any que ve és consolidar una facturació anual de 20.000 euros amb vendes i tallers, tenint en compte que encara no em dedico a això en exclusiva”, apunta Martinell.

Laura Martinell

<span style="font-size: 1.6rem;">Fundadora de la marca personal Damaestudi</span>