VIVENDES TURÍSTIQUES

La CNMC recorre la normativa de vivendes turístiques de Madrid, Bilbao i Sant Sebastià

El superregulador considera que aquestes tres normes no protegeixen "adequadament" els ciutadans si no que provocaran preus més elevats i reduiran la qualitat, la inversió i la innovació

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha impugnat mitjançant un recurs contenciós administratiu les últimes normatives urbanístiques municipals de les ciutats de Madrid, Bilbao i Sant Sebastià, perquè les consider "contràries a la competència i als principis de regulació econòmica eficient, i perjudiquen els consumidors i usuaris".

En concret, la CNMC denuncia els "efectes restrictius" de les tres ciutats perquè, argumenta, impedeixen l’entrada de nous operadors i consoliden els oferents d’allotjaments turístics ja instal·lats, cosa que considera que, a més, provocarà preus més elevats en l’allotjament turístic i reduirà la qualitat, la inversió i la innovació en els allotjaments turístics d’aquestes tres ciutats.

Competència es refereix a les especificacions de les normatives urbanes com la prohibició a Madrid i Sant Sebastià d’atorgar noves llicències en determinats barris de la ciutat o la norma de Bilbao i Sant Sebastià que estableix que només poden ser vivendes d’ús turístic les plantes baixes o primeres dels immobles, tret que tinguin accés independent al carrer.

La CNMC també creu que són "obstacles" a la lliure competèncial’obligació de tenir una llicència per poder llogar apartaments i vivendes turístiques a Madrid i a Bilbao, les exigències bilbaïnesd’oferta màxima de tres habitacions per vivenda i la limitació a edificis d’ús residencial.

"La CNMC considera que aquestes mesures no garanteixen mñes qualitat dels allotjaments turístics ni protegeixen adequadament als ciutadans. En cap dels tres casos s’especifiquen amb claredat els objectius d’interès general que es persegueixen ni es justifica que les mesures elegides siguin les més idònies per aconseguir-los", precisa el superregulador en un comunicat.

Els ajuntament defensen les seves normes

Des del’Ajuntament de Madrid responen a aquest diari que defensaran davant dels tribunals aquestes mesures, ja que l’objectiu de la seva normativa és "poder regular un sector que protegeixi els usos residencials del sòl", així com afavorir la competència d’un sector "on també hi ha hostals i hotels".

"El turisme és una activitat econòmica important a la ciutat de Madrid i des d’aquest govern volem protegir-lo, al mateix temps que es concilia amb els drets dels ciutadans dins dels barris, com és el mateix dret a la vivenda, evitant processos que l’encareixen", afegeixen.

D’altra banda, des del’Ajuntament de Bilbao han confirmat a EFE que el ple de la corporació municipal va rebutjar per unanimitat el 31 de maig passat un requeriment enviat de Competència. Segons l’organisme presidit per José María Marín Quemada, cap dels tres ajuntaments van enviar una resposta satisfactòria després d’enviar-los aquest requeriment perquè "justifiquessin la necessitat i proporcionalitat" d’aquestes "restriccions" a l’hora de llogar apartaments i vivendes turístiques, o perquè, directament, anul·lessin aquests requisits, i per això van decidir acudir als tribunals.

Notícies relacionades

La CNMC pot impugnar davant dels tribunals de justícia les disposicions generals amb rang inferior a lLlei i que presentin obstacles perquè hi hagi una competència efectiva al mercat, tal com estableix l’article 5.4 de la llei 3/2013 de creació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.