PESCA

Planas anuncia que l'acord pesquer UE-Marroc és imminent

El pacte ja està tancat en els seus aspectes bàsics, a l'espera que Brussel·les "confirmi la bona notícia"

Agricultura també ha activat els ajuts a les flotes que no puguin pescar fins a la firma del tractat

GRAF2456. JACA (HUESCA) (ESPAÑA), 18/07/2018.- El ministro de Agricultura, Pesca y Alimentación, Luis Planas, durante la rueda de prensa que ha ofrecido antes de la conferencia que ha ofrecido hoy en la 34ª Academia Europea de Jaca (Huesca), organizada por el Real Instituto de Estudios Europeos. EFE/Javier Cebollada

GRAF2456. JACA (HUESCA) (ESPAÑA), 18/07/2018.- El ministro de Agricultura, Pesca y Alimentación, Luis Planas, durante la rueda de prensa que ha ofrecido antes de la conferencia que ha ofrecido hoy en la 34ª Academia Europea de Jaca (Huesca), organizada por el Real Instituto de Estudios Europeos. EFE/Javier Cebollada / Javier Cebollada (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha anunciat aquest divendres que l’acord pesquer de la Unió Europea amb el Marroc "ja està tancat en els seus aspectes bàsics", a l’espera que Brussel·les "confirmi la bona notícia".

En declaracions a Radio Nacional, Planas ha dit que disposava d’informació recent que testifica que hi ha una entesa en els punts principals entre Brussel·les i Rabat, "i a l’espera que la Comissió Europea ho confirmi, significa que podem passar ja a la fase següent de ratificació al Parlament Europeu".

Com que aquesta ratificació parlamentària no s’iniciarà fins al setembre, el ministre ha recordat que ha donat les instruccions pertinents al seu ministeri perquès’activi la compensació d’ajuts a les flotes que han d’estar amarrades temporalment. "Esperem que no es dilati gaire el pagament dels ajuts", ha assenyalat.

Frau "molt limitat"

Sobre el frau detectat en la comercialització de tonyina, ha volgut aclarir que "no és un frau generalitzat, sinó molt limitat, i es refereix a partides que han sigut maquillades en el seu origen, però la venda d’aquest aliment està molt controlada".

Notícies relacionades

Preguntat pels aranzels dels Estats Units a l’oliva negra, ha reafirmat la postura de l’Executiu que la posició de Washington "va contra el que ha sigut el desenvolupament del comerç internacional basat en unes regles i el respecte".

“És un tema que em preocupa i lluitarem fins a l’últim segon perquè no s’imposin aquests aranzels", ha afirmat Planas. "Si la cosa no surt bé, ja he parlat amb el comissari europeu i el tema no es quedarà aquí. Haurem d’anar a l’Organització Mundial de Comerç perquè el tema és injustificable i injustificat".