directius a la banqueta

El fiscal demana 164 anys de presó per a la cúpula de l'antiga Pescanova

Les fiances reclamades, 950 milions, poden provocar «insolvència temporal» del grup, segons la companyia

Manuel Fernández de Sousa, l’expresident de Pescanova.

Manuel Fernández de Sousa, l’expresident de Pescanova.

2
Es llegeix en minuts
Juan Oliver

El jutge d’Instrucció de l’Audiència NacionalJosé de la Mata, ha ordenat l’obertura de judici oral contra l’expresident  i 18 exconsellers i antics membres de la cúpula directiva de Pescanova, a qui acusa de diversos delictes, entre aquests estafablanqueig de capitalsalçament de bénsfalsedat documental i falsejament comptable. El fiscal reclama per a ells penes que sumen 164 anys de presó

En la seva interlocutòria, firmada l’11 de juny passat i feta pública aquesta matinada d’ahir, De la Mata reclama també una fiança de 348 milions d’euros a la companyia –diferenciada de Nueva Pescanova, la societat creada per reflotar el grup–, per afrontar les sancions i indemnitzacions que poguessin correspondre-li en cas d’una sentència desfavorable.

També li reclama altres fiances per més de 602,9 milions, conjuntament o subsidiàriament amb altres acusats, per afrontar la responsabilitat civil derivada de la presumpta comissió dels esmentats delictes. En total són més de 950 milions d’euros.

La instrucció de l’Audiència Nacional considera que existeixen suficients indicis que Manuel Fernández de Sousa i els seus directius van arrossegar a l’empresa a la ruïna i que van enganyar socis, bancs, proveïdors, creditors, accionistes i treballadors, fent-los creure que els seus comptes estaven sanejats quan en realitat ocultaven seriosos problemes.

El balanç del 2012, en plena crisi econòmica, presentava beneficis de 36,6 milions, quan en realitat entre aquest exercici i el 2011 la firma havia perdut més de 1.000 milions. Sota la presidència de Fernández de Sousa, fill d’un dels dos empresaris que la van fundar a mitjans del segle passat, i per a qui el jutge demana 31 anys de presó, Pescanova va arribar a ser l’empresa pesquera més gran d’Europa.

Preconcurs

L’abril del 2013 es va declarar el preconcurs de creditors, situació en què acabaria incorrent al cap de poques setmanes i de la qual no sortiria fins a un any més tard, després de l’entrada en el seu capital d’un grup d’inversors encapçalat per Damm.

Fa tres anys, va acudir a una ampliació de capital que va crear una nova societat, Nueva Pescanova, els principals accionistes del qual són un consorci de bancs liderats per Caixabank, el Sabadell i el Santander, i en què Pescanova SA manté al voltant d’un 20% de les participacions.

Notícies relacionades

Pescanova SA va enviar ahir una comunicació de fet rellevant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en què anuncia que recorrerà la interlocutòria de De la Mata. Segons la companyia, les fiances imposades pel jutge «podrien provocar una situació d’insolvència temporal» a la firma, «amb gravíssim i injustificat perjudici» dels seus 9.000 accionistes, «que perdrien d’aquesta manera tot el patrimoni invertit».

Al costat dels 31 anys de presó a què podria enfrontar-se De Sousa, destaquen les peticions de penes per a altres encausats, com el seu fill, Pablo Fernández Andrade (12 anys); el seu soci i exconseller delegat, Alfonso Paz Andrade (12 anys), el seu germà, F.F.S. (10 anys), i la seva dona, Rosario Andrade (6 anys).

Temes:

Pescanova