sense subministrament a les farmàcies

Bayer interromp el subministrament d'Adiro per problemes de producció

Els medicaments genèrics cobreixen amb dificultats la falta del popular antiagregant plaquetari a les farmàcies

62824 materialas

62824 materialas / EMILIO MOLINA C.

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les farmàcies no venen Adiro, el popular fàrmac de la multinacional Bayer. Mentre el grup químic i farmacèutic alemany Bayer informava aquest dijous que dona per tancada amb èxit la compra de del productor nord-americà de transgènics Monsanto, una de les seves plantes a Alemanya ha causat problemes de distribució d’un dels seus medicaments més comercialitzats a Espanya. És el cas d’Adiro, l’antiagregant plaquetari que es prescriu per a malalts del cor i com a fàrmac per prevenir trastorns cerebrovasculars. Està entre les marques de medicaments més venudes d’Espanya, juntament amb el Nolotil. Serà difícil que Adiro estigui a les farmàcies abans d’agost.

El laboratori Bayer reconeix dificultats per al subministrament i ho atribueix a treballs de reforma a la planta alemanya de Leverkusen. Per a alguns experts, és un símptoma més que el grup Bayer està més centrat en el seu negoci químic que en els seus mercats farmacèutics tradicionals. 

Kern Pharma

Les farmàcies han sigut aquests dies la principal font d’informació per als pacients que busquen Adiro i no en troben. Davant de la falta de producte, s’han incrementat les vendes de medicaments genèrics. Kern Pharma també ha notificat a l’Agència del Medicament problemes de subministrament per al seu genèric equivalent a l’Adiro i fins a finals de juliol no es preveu que pugui normalitzar el subministrament. Fonts de la companyia reconeixen que en els primers sis mesos del 2018 han venut el 34% més d’àcid acetilsalicílic Kern Pharma que durant tot l’any 2017, i que d’aquest 34%, el 80% es va concentrar al maig. Sobre el desproveïment asseguren que no és complet i que hi ha almenys 189.000 unitats de producte servit al canal de distribució.

Milions d’unitats venudes

Notícies relacionades

En algunes farmàcies s’arriba a afirmar que Adiro ha deixat de produir-se definitivament, cosa que Bayer descarta. La presentació comercial més venuda d’Adiro és la de 100 mil·ligrams, de la qual se’n venen a Espanya més de 18 milions d’unitats a l’any. Aquesta especialitat és valorada pel seu potencial antiagregant més que pel seu poder analgèsic, ja cobert per l’Aspirina 500. 

La falta de producte es va començar a notar en alguns punts de venda fa un parell de setmanes, però a la pràctica no suposa cap alerta sanitària. La producció mundial de Bayer d’Aspirina està centralitzada a Astúries, a la factoria que Bayer té a la població de Lada. No té res a veure amb la línia de producció del producte concret Adiro a la planta de Leverkusen, a Alemanya, que és la que ha fallat en les seves previsions de producció. Segons la companyia, "les raons del retard en la producció són les activitats contínues de reforma i modernització que s’estan duent a terme a la planta de Leverkusen. La reducció de la capacitat de fabricació resultant està conduint a baixos inventaris i situacions de desproveïment". Bayer afegeix que es "disculpa sincerament" per la situació i que està "fent tots els esforços possibles per restablir el subministrament regular", en el període de temps "més curt possible".