pràctiques turístiques

Palma prohibeix el lloguer de pisos plurifamiliars a turistes

El municipi intenta evitar irregularitats en l'arrendament d'allotjaments extrahotelers

ajn01d10001

ajn01d10001 / OSCAR PIPKIN (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Els propietaris de vivendes en edificis plurifamiliars de Palma no podran llogar-les a turistes una vegada s'aprovi la proposta anunciada aquest dilluns pel Govern municipal, que sí que permetrà a tot el municipi l' arrendament vacacional de cases unifamiliars. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, José Hila, ha destacat que el propòsit d'aquesta mesura és preservar el dret de l'accés a la vivenda per als residents i els treballadors davant la pressió de la demanda per a ús turístic.

La possibilitat de llogar per a ús vacacional les vivendes unifamiliars tindrà com a excepcions les cases en sòl rústic, els voltants de l'aeroport i els immobles d'usos no residencials ni turístics, com els dels polígons industrials. Hila ha destacat que la decisió del Govern municipal està en consonància amb la declaració promoguda per la Federació d'Associacions de Veïns l'estiu passat, que va aprovar el ple de l'Ajuntament.

L'alcalde, Antoni Noguera, ha assegurat que la prohibició del lloguer de pisos és una decisió "capital" per al futur de Palma, pionera a Espanya i que "marcarà tendència a l'hora d'entendre la ciutat habitable". L'Ajuntament compleix amb aquesta norma la previsió de la llei de turisme, aprovada l'estiu passat pel Parlament balear, que determina què les modalitats de lloguer vacacional que es permeten en cada zona correspondran als consells insulars i al consistori de la capital balear i estableix, com a regla general, la prohibició d'arrendar pisos a turistes.

Aprovació al juliol

El propòsit del govern municipal, conformat per PSOE, MÉS i Podem, és que la zonificació del lloguer turístic estigui aprovada definitivament al juliol, encara que si es demorés i el Govern aixeca la moratòria que va fixar mentre es desenvolupava la llei, la situació serà la mateixa perquè la regulació de Palma s'avé a les prescripcions generals, ha destacat Hila.

Notícies relacionades

Segons les últimes dades recopilades pel consistori, a la ciutat es comercialitzen unes 11.000 places a través de plataformes de lloguer a turistes, quan només estan inscrites al registre obligatori de la Conselleria de turisme 645 places. Això significa que aproximadament el 95% de l'oferta és irregular.

Tant l'alcalde com el regidor d'Urbanisme, que van alternar les seves funcions a meitat de legislatura en virtut del pacte de govern, han assenyalat que, a més de contribuir a facilitar l'accés a la vivenda, la prohibició del lloguer a turistes en plurifamiliars facilitarà la "convivència" a les comunitats de veïns.