polèmica

La CNMV discrepa de Brussel·les en el sistema de supervisió financera

L'organisme supervisor es nega a traspassar funcions a entitats supranacionals

1
Es llegeix en minuts

El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Sebastián Albella, ha traslladat aquest dimarts al Parlamenti Europeu la seva disconformitat amb alguns aspectes de la proposta de Brussel·les sobre la reforma del sistema europeu de supervisió financera. "Una supervisió integrada no té per què ser, necessàriament, una supervisió més centralitzada", ha afirmat en el seu discurs davant la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament.

Albella ha mostrat el rebuig de la CNMV a algunes de les propostes de la Comissió Europea sobre la reforma del sistema europeu de supervisió financera. El responsable de la CNMV ha explicat que Brussel·les proposa que l'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA, per les seves sigles en anglès) passi a supervisar determinats vehicles de capital risc i fons d'inversió, encara que l'organisme espanyol no veu "raó per a això".

Notícies relacionades

"No veiem raó per alterar, pel sol fet que es diguineuropeusi que estiguin regulats directament en normes europees, el sistema tradicional basat en el binomi reconeixement mutu-passaport", ha indicat. A més, ha subratllat que "les autoritats nacionals estem acostumades a autoritzar i supervisar tot tipus de fons d'inversió, i no té sentit dividir en relació amb alguns d'ells la supervisió dels gestors i la dels productes". "És més eficient mantenir l'esquema actual també per a aquests fons", ha afegit.

Revisió de fullets

Una altra àrea de desacord, ha dit, és la dels fullets, i ha exposat que "tampoc compartim les raons que s'invoquen per atribuir competències d'aprovació de fullets a ESMA". La CNMV, ha assegurat Albella, "compta amb experts acreditats per aprovar tot tipus de fullets". A més, ha recordat que "ja existeixen eines a disposició d'ESMA, que es reforçaran amb la reforma, per fer front a l'arbitratge regulatori en aquest àmbit". Pel president de la Comissió, "ha de ser la mateixa l'autoritat encarregada d'aprovar els fullets i l'autoritat encarregada de supervisar en general la informació financera i altres informacions que es difonen sobre un emissor". L'autoritat nacional, ha defensat, "és la que està més ben situada, la que millor coneix l'emissor i el context regulatori que l'afecta".