dades de l'INE

Catalunya torna a ser l'autonomia amb l'IPC més alt

Els preus van pujar fins al 0,9% interanual tot i les rebaixes

ipc-catalunya-2018

ipc-catalunya-2018

1
Es llegeix en minuts

Catalunya va tornar al gener a ser la comunitat autònoma amb la inflació més alta d'Espanya. Concretament, els preus van pujar el 0,9% al gener respecte a l'alça de l'1,2% registrada al desembre i va situar la taxa interanual en el 0,9%. La taxa anual de l'IPC va disminuir a totes les comunitats autònomes al gener respecte al desembre. En el marc d'una evolució moderada dels preus a Catalunya, va destacar la caiguda del 15,4% mensual registrada en la partida de vestit i calçat, com a conseqüència de les rebaixes. També van baixar de manera rellevant els preus en els sectors d'Oci i Cultura (l'1,6%) i d'Hotels (0,2%). Des d'un punt de vista interanual, la reducció més gran dels preus es va registrar en vivenda (1,8%).

Els principals descensos mensuals dels preus a nivell estatal es van registrar a Cantàbria i al País Valencià, amb baixades de vuit i set dècimes, respectivament. Per la seva part, Catalunya, la Comunitat Foral de Navarra i les Canàries són les comunitats que menys disminueixen la seva taxa anual, amb tres dècimes més que la mitjana.

IPC d'Espanya

L'IPC va retrocedir un 1,1% al gener en relació amb el mes anterior a nivell estatal i va retallar la seva taxa interanual cinc dècimes, fins al 0,6%, el seu nivell més baix en 14 mesos. 

Notícies relacionades

En la reducció de l'IPC interanual del gener d'Espanya hi va influir el descens en més de tres punts, fins al -2%, de la taxa de vivenda, motivat per l'abaratiment de l'electricitat. En canvi, van pujar els preus del gas i del gasoil per a calefacció. Així mateix, la taxa interanual d'aliments i begudes no alcohòliques va retrocedir quatre dècimes al gener, fins a l'1,3%, per l'estabilitat dels preus dels llegums i les hortalisses davant el repunt experimentat el gener del 2017, i per la baixada dels preus de les fruites.

També va influir en la variació interanual de l'IPC estatal el descens en una dècima de la taxa de transport, fins a l'1,8%, per la pujada més baixa dels preus dels carburants en relació amb la registrada el gener del 2017.

Temes:

IPC