dades de l'INE

L'IPC va reduir la seva taxa anual al 0,6% al gener, el nivell més baix en 14 mesos

1
Es llegeix en minuts

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va retrocedir l'1,1% al gener en relació amb el mes anterior i va retallar la seva taxa interanual cinc dècimes, fins al 0,6%, el nivell més baix en 14 mesos, segons les dades definitives publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta taxa del 0,6% és una dècima superior a l'avançada inicialment per l'INE, que a finals del mes passat va calcular que l'IPC se situaria al gener en el 0,5%.

Estadística assenyala que en el descens de l'IPC de gener hi ha influït principalment l'abaratiment de l'electricitat, davant la pujada que va experimentar al mateix mes del 2017, així com l'estabilitat dels preus dels llegums i les hortalisses, la baixada del preu de les fruites, i la menor pujada dels carburants.

Moderació

La taxa interanual del gener és la dissetena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,6% superiors als de fa un any. No obstant, no es registrava una taxa tan baixa des del novembre del 2016, quan la inflació es va situar en el 0,7%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir en el primer mes de l'any en el 0,8%.

En el primer mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH), que permet la comparació de l'estadística a escala internacional, va situar la seva taxa anual en el 0,7%, amb la qual cosa va disminuir cinc dècimes respecte al mes de desembre.

Electricitat

En la reducció de l'IPC interanual de gener hi va influir el descens en més de tres punts, fins al -2%, de la taxa de vivenda, motivat per l'abaratiment de l'electricitat. En canvi, van pujar els preus del gas i del gasoil per a calefacció.

Aliments

Notícies relacionades

La taxa interanual d'aliments i begudes no alcohòliques va retrocedir quatre dècimes al gener, fins a l'1,3%, per l'estabilitat dels preus dels llegums i les hortalisses davant el repunt experimentat el gener del 2017, i per la baixada dels preus de les fruites.

Transport i carburants

També va influir en la variació interanual de l'IPC el descens en una dècima de la taxa de transport, fins a l'1,8%, per la menor pujada dels preus dels carburants en relació amb la registrada el gener del 2017.