9 primers mesos

Ryanair guanya 1.398 milions d'euros, un 11% més

L'aerolínia augmenta els seus beneficis un 11% més que en l'exercici anterior malgrat les cancel·lacions i les pujades salarials

FILE PHOTO: Ryanair Boeing 737-800 aircraft taxi at Manchester Airport, Britain, January 8, 2018. REUTERS/Phil Noble/File Photo

FILE PHOTO: Ryanair Boeing 737-800 aircraft taxi at Manchester Airport, Britain, January 8, 2018. REUTERS/Phil Noble/File Photo / Phil Noble (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Ryanair va registrar un benefici net de 1.398,1 milions d'euros en els nou primers mesos del seu exercici fiscal 2016/2017, finalitzat el 31 de desembre, lo que suposa un 11% més que fa un any, malgrat l'impacte de les cancel·lacions i els augments salarials, xifrats en uns 25 milions i 100 milions d'euros respectivament, en el seu tercer trimestre.

L'aerolínia de baix cost irlandesa va anunciar 18.000 noves cancel·lacions de vols fins al març del 2018, cosa que afectarà 34 rutes i 400.000 passatgers amb vols reservats des del novembre passat, que se sumaran als més de 2.000 vols cancel·lats entre setembre i octubre.

Després d'aquests problemes, Ryanair va anunciar un pla per reclutar uns 600 pilots fins al juny del 2018 per resoldre el seu error de planificació amb les vacances dels seus comandants de nau i salvar la crisi que li va suposar un cost de 25 milions d'euros. A aquesta quantitat s'hi sumen els cent milions d'euros més a l'any derivats de la millora salarial del 20% a tots els seus pilots.

No obstant, malgrat l'impacte dels dos successos durant el tercer trimestre fiscal de l'aerolínia, la companyia irlandesa va aconseguir un benefici net un 12% superior en el període, fins als 105,6 milions d'euros. El volum de facturació va arribar als 5.830,2 milions d'euros en els seus primers nou mesos fiscals, amb una millora del 6% respecte al mateix període de l'exercici anterior.

El benefici operatiu es va situar en 1.602,4 milions d'euros, que suposa un 9% més respecte als primers nou mesos del seu exercici fiscal anterior. Durant el tercer trimestre fiscal (octubre-desembre), va ingressar 1.404,9 milions d'euros, que suposa un 4% més respecte al mateix període de l'exercici anterior.

En el seu tercer trimestre fiscal la companyia va acordar canviar la seva política respecte a la representació sindical dels seus treballadors i reconèixer els sindicats de pilots. "Hem conclòs amb èxit el nostre primer acord de reconeixement amb el sindicat Balpa al Regne Unit, un mercat que representa més del 25% dels nostres pilots" ha assenyalat el conseller delegat de Ryanair, Michael O'Leary.

"Quan s'hagi completat aquest procés, esperem tenir un compromís similar amb els sindicats de tripulants de cabina. Si bé el reconeixement sindical pot afegir certa complexitat al nostre negoci i pot causar interrupcions a curt termini i relacions públiques negatives, no alterarà el nostre lideratge en costos en l'aviació europea, o canviarà el nostre pla per créixer a 200 milions de trànsit per al març del 2024", va afegir O'Leary.

'Brexit'

Respecte albrexit, des de l'aerolínia de baix cost irlandesa continuen mostrat la seva preocupació per la "contínua incertesa sobre els termes de la sortida proposada de la UE del Regne Unit el març del 2019".

Notícies relacionades

L'aerolínia de baix cost insisteix en la necessitat d'acords bilaterals perquè no es vegin afectats els vols a partir de l'abril del 2019. "Nosaltres, com altres aerolínies, necessitem claredat sobre aquest tema abans de publicar els nostres calendaris d'estiu del 2019 a mitjans del 2018 i s'acaba el temps perquè el Regne Unit desenvolupi i accepti aquestes solucions", assenyala O'Leary.

"Hem sol·licitat a l'Autoritat Civil d'Aviació (CAA) britànica un certificat d'operador aeri del Regne Unit (AOC) com a part de la nostra planificació de contingència contra elbrexit. Esperem que aquest procés duri uns quants mesos, però que es completi molt abans del setembre del 2018", conclou O'Leary.