mercats financers

La Borsa de Nova York cedeix el 4,62%

El nerviosisme s'apodera del mercat amb un retrocés que ha arribat a ser del 6%

zentauroepp41920634 wall street  bolsa new york180205212315

zentauroepp41920634 wall street bolsa new york180205212315 / SPENCER PLATT

2
Es llegeix en minuts

Una forta incertesa es va apoderar ahir de Wall Street, on l’índex de referència de les empreses industrials Dow Jones va arribar a desplomar-se més del 6% durant la jornada en un mercat que preveu pròximes pujades dels tipus d’interès després d’un llarg període amb els diners pràcticament al 0% i una desaforada eufòria borsària durant els últims mesos. 

El principal indicador de la borsa de Nova York va arribar a cedir el 10% respecte al màxim assolit el 26 de gener passat. El llindar dels 25.000 punts es va allunyar cada vegada més. Al final de la sessió, Wall Street va tancar amb fortes pèrdues i el Dow Jones d’Industrials va caure un 4,62%, després d’haver esmorteït el seu descens des d’un retrocés molt més gran registrat una hora abans del tancament. Segons dades provisionals després de concloure les operacions, el Dow Jones, el principal indicador del mercat, es va desplomar 1.178,34 punts fins a 24.342,62 unitats, mentre que el selectiu S&P 500 va caure un 4,10 % i l’índex compost del Nasdaq va retrocedir un 3,78%. En el pitjor moment de la sessió, el Dow Jones d’Industrials va arribar a perdre 1.597 punts. 

Bon començament, mal final

A la sessió de divendres, la pitjor que ha tingut el mercat borsari novaiorquès en prop de dos anys, el Dow Jones va acabar amb una caiguda del 2,54% o 666 punts. La sessió d’aquest dilluns havia començat a la baixa, però va tenir una certa recuperació una hora després, encara que cap a les sis de la tarda a Espanya, les 13.00 a Nova York, es van començar a ensorrar els principals indicadors i des d’aleshores no va aconseguir aixecar el cap.

Notícies relacionades

El replegament dels inversors havia començat ja la setmana passada, impulsat per un ambient de nervis davant una prevista pujada dels tipus d’interès que es preveu que pugui accelerar-se després dels canvis en la presidència de la Reserva federal dels Estats Units. Així, ja divendres passat l’anunci d’una important pujada dels salaris al mes de gener als Estats Units va revifar el temor a un increment de la inflació i dels tipus. Aquesta possibilitat va fer pujar al seu torn la rendibilitat del deute, fins al punt que ahir els bons de 10 anys van aconseguir una rendibilitat del 2,88%, el nivell més alt des del 2014. 

«Durant molts anys el mercat de les accions havia sigut l’únic destí» per als inversors que buscaven rendiments elevats, i les accions «van arribar a estar sobrevalorades», va comentar Jack Ablin, assessor de Cresset Wealth Advisors, per resumir el que va passar ahir.