Montoro obre la porta a una quitació en el deute de les autonomies amb l'Estat

El ministre admet que una part de l'endeutament es deu a forats del model de finançament

Hisenda es mostra disposada a reduir la jornada laboral a funcionaris amb torn de nit

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va obrir la porta a buscar fórmules per alleujar la càrrega del deute de les comunitats autònomes amb l’Estat i es va mostrar partidari de posar data de caducitat al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), que és el mecanisme pel qual el Tresor cobreix les necessitats d’endeutament de les comunitats a canvi de més control sobre aquestes.

Montoro va comparèixer ahir a la Comissió d’Hisenda del Congrés dels Diputats per explicar els treballs tendents a la negociació d’un nou model de finançament autonòmic. El ministre va avançar alguns dels criteris que, des del punt de vista del Govern, haurien de presidir aquesta reforma i va subratllar que «no podem pensar en un nou sistema de finançament sense Catalunya», a l’espera de la constitució d’un nou Govern.

«Hem de mirar què fem respecte del deute de les comunitats autònomes, i, particularment, del que tenen contret amb l’Estat. I hem de mirar, per exemple, quina part d’aquest deute correspon als errors del propi sistema de finançament», va dir el ministre posant l’accent sobre els forats provocats pel sistema actual en algunes comunitats com per exemple Catalunya, País Valencià o les Balears, segons denuncien els seus propis governs autonòmics. «No hi ha cap interès de l’Estat a finançar-se amb càrrec a aquest deute», va indicar.

PORTA OBERTA / El ministre, d’aquesta manera, va tornar a obrir la porta a alguna forma de «reestructuració» del deute autonòmic amb l’Estat

–com ja va suggerir a mitjans de l’any 2016– en la qual es podria considerar algun tipus de quitació parcial, una rebaixa dels costos financers (tipus d’interès) o un allargament dels terminis de pagament, entre altres opcions, segons fonts d’Hisenda.

Des de l’any 2012, el Govern ha posat a disposició de les autonomies més de 232.000 milions d’euros de finançament a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), el Fons de Pagament a Proveïdors (FPP) i el Fons de Facilitat Financera (FFF) per cobrir la incapacitat de les comunitats per buscar recursos en els mercats financers. El 30% d’aquests recursos han sigut absorbits per Catalunya. «Caldrà posar un termini perquè finalitzin aquests mecanismes», a mesura que les comunitats puguin tornar a accedir als mercats financers pels seus propis mitjans, va dir el ministre.

El titular d’Hisenda va demanar als diputats voluntat política per negociar un nou model de finançament autonòmic en un moment en el qual –segons el ministre– la recuperació dels ingressos públics permet avançar en la millora dels serveis públics essencials. «El moment actual és l’adequat per abordar la reforma», va dir, i va avançar que les autonomies tancaran el 2017 amb un dèficit «clarament per sota» del seu objectiu inicial del 0,6% del PIB.

Notícies relacionades

El ministre Montoro també es va referir a la «urgent» necessitat de reformar l’esquema de «tributs cedits o propis» de tipus mediambiental.

FUNCIONARIS / Al final de la seva compareixença, Montoro va reconèixer que el Govern està disposat a reduir la jornada en el sector públic, encara que distingint entre aquells sectors que, per la seva activitat, tinguin torns d’horari nocturn. En declaracions als periodistes, Montoro va confirmar que el Govern ha fet aquesta proposta dins de la negociació amb els sindicats del sector i ha esmentat les professions sanitàries amb horari nocturn com a exemple de la seva proposta. El col·lectiu docent també entra dins aquests plans de flexibilització de la jornada que planteja Hisenda, atenent al temps que han de dedicar mestres i professors a preparar les classes fora de l’horari laboral.