PREVISIONS

Catalunya restarà més de 3.000 milions a l'avanç del PIB el 2018

El servei d'estudis del BBVA rebaixa en tres dècimes la previsió de creixement

icoy33132755 chairman and ceo of spain s second largest bank bb160311170515

icoy33132755 chairman and ceo of spain s second largest bank bb160311170515 / VINCENT WEST

1
Es llegeix en minuts

La tensió secessionista a Catalunya restarà almenys 3.000 milions al PIB espanyol l'any que ve. És la previsió del servei d'estudis del BBVA, que segueix veient fortaleses en l'economia espanyola, però, igual que el Govern, empitjora en tres dècimes la seva previsió de creixement del PIB per al 2018. A mitjans de juliol, el banc presidit per Francisco González, pronosticava que l'economia espanyola creixeria el 2,8% el 2018, no obstant, ara calcula que l'avanç serà de 2,5%, tenint en compte les conseqüències de la crisi catalana.

D'aquesta manera rebaixa tres dècimes la previsió de creixement de l'economia espanyola per al 2018, igual que ha fet el Govern, tot i que en aquest últim cas la reducció de l'alça esperada del PIB el 2018 va ser del 2,6% al 2,3%.

No obstant, el conseller delegat del banc, Carlos Torres Vila, ha donat a entendre en una conferència amb analistes que la nova previsió per a l'any que ve és una estimació preliminar que dependrà de quan es resolgui la incertesa.

El BBVA confia que aquests dubtes desapareguin aviat i exalça el dinamisme que manté l'economia espanyola, que tancarà el 2017 amb un avanç pròxim al 3% i unes taxes d'atur que han caigut fins a nivells que no es veien des de feia temps.

Notícies relacionades

En resposta als analistes, el "número dos" del banc ha reconegut que hi ha hagut molta incertesa aquest mes a conseqüència de la deriva independentista de Catalunya, cosa que es va traduir en una mica de "nerviosisme" entre els clients i "alguns moviments" en dipòsits durant uns dies.

A partir d'aquí, ha assegurat, la situació s'ha normalitzat, almenys al BBVA, que és una de les grans entitats amb més presència a Catalunya, després de l'adquisició de CatalunyaCaixa i Unnim. 

Temes:

BBVA Catalunya PIB