COMPTES PÚBLICS

El PIB s'accelera i creix el 0,9%

La taxa trimestral és la més alta des del tercer trimestre del 2015

El PIB s'accelera i creix el 0,9%

Emilio Naranjo (EFE)

1
Es llegeix en minuts

L'economia espanyola va créixer un 0,9% entre l'abril i el juny, una dècima més que en el trimestre anterior i la taxa trimestral més alta des del tercer trimestre del 2015, segons l'avanç de dades de la Comptabilitat Nacional Trimestral publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Per la seva part, la taxa interanual del producte interior brut (PIB) es va accelerar una dècima, fins al 3,1%, després de dos trimestres consecutius en què va créixer a taxes del 3%.

La taxa trimestral del 0,9% registrada entre l'abril i el juny coincideix amb l'estimació feta pel Banc d'Espanya i amb les previsions del ministre d'Economia, Luis de Guindos.

Aquestes dades de l'INE encara són provisionals i es coneixeran a nivell desagregat el 24 d'agost.

Amb el creixement del 0,9% registrat en el segon trimestre ja s'acumulen 15 trimestres consecutius d'avanços del PIB. La taxa interanual, per la seva part, acumula 14 trimestres en positiu, els últims nou amb valors superiors al 3%.

El consum impulsa el PIB

En el seu últim butlletí econòmic, el Banc d'Espanya estimava que el PIB havia crescut un 0,9% en el segon trimestre de l'any recolzat en el consum privat. A més, la institució destacava que el ritme d'avanç de l'activitat "s'ha intensificat al llarg de la primera meitat de l'any".

Després de la pèrdua d'empenta observada en els primers mesos de l'any, el Banc d'Espanya assenyalava que el consum privat "hauria recuperat més vigor durant la primavera", basat en la continuació del procés de generació de llocs de treball i en la prolongació de condicions financeres favorables.

A més, estimava que la inversió en construcció hauria accentuat en el segon trimestre el to positiu mostrat durant el primer. En canvi, calculava que la despesa en béns d'equip va moderar el seu ritme d'avanç, fins a l'entorn de l'1,5%, després de mostrar un creixement molt elevat (3%) al començament de l'any.

Notícies relacionades

Així mateix, segons el Banc d'Espanya, el creixement de la despesa en consum de les llars s'hauria situat en el 0,7% en el segon trimestre, davant el 0,4% del trimestre anterior, si bé el consum hauria mostrat una evolució "més moderada" entre el gener i el juny d'aquest any que durant la segona meitat del 2016.

D'aquesta manera, calculava que la contribució de la demanda interna hauria sigut del 0,8% en el segon trimestre (dues dècimes més que en el primer), davant el 0,1% de la demanda exterior neta (una dècima menys que el primer trimestre).