HISTÒRIES MÍNIMES

Protopenedès: el ceramista del segle XXI

La companyia s'avança a imprimir en 3D porcellana, gres i terracota

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES / BARCELONA

Quan l’evolució tecnològica aconsegueix abraçar el passat i el futur en el moment present sorgeixen projectes com els que realitza Protopenedès. Aquesta empresa de modelat, disseny i prototipatge de formes i volums, creada el 2014 per Martí Baltà (Barcelona, 1982) ha aconseguit posar materials com la porcellana, el gres i la terracota, protagonistes en l’art escultòric tradicional, en mans de la impressió 3D. Gràcies a això ha aconseguit que sigui la innovació tecnològica, amb la impressió directa en ceràmica, la que aconsegueixi acabats, en formes i dimensions, que en l’escultura de tota la vida serien molt difícils d’obtenir. «I abaratim costos, perquè ens estalviem el 50% dels passos del mètode ancestral, i tardem un 75% menys de temps a produir-lo», apunta Martí Baltà.

    

En la seva empresa s’imprimeix en 3D també utilitzant altres materials, com resines, plàstic, silicones, porexpan o niló. Fan motllos i peces que firmes industrials o artistes particulars prenen de referència per a futures creacions o articles en sèrie. La seva màxima innovació ha arribat en la ceràmica, gràcies al bagatge del taller familiar que regenta el seu pare. «Protopenedès neix d’hibridar les nostres aplicacions i coneixement sobre escultura i la investigació de les possibilitats de la impressió en 3D», puntualitza aquest escultor del segle XXI. «Coneixem les necessitats tècniques de la ceràmica, temps i temperatura de cocció per a la postproducció, i les propietats de materials tan nobles com la porcellana. Això ens permet controlar des del disseny en pantalla fins a l’acabat», afegeix Baltà.

    

Notícies relacionades

Protopenedès té dos aliats de treball. Sio2, l’empresa d’Esparreguera fabricant de pastes ceràmiques i argiles per modelar, és el seu partner inversor, «ens ha injectat un fons per investigar materials», explica Baltà. L’Institut Químic de Sarrià (IQS) és el seu aliat tecnològic. «Haver aconseguit imprimir ceràmica en 3D ens obre un camp importantíssim de possibilitats com a eina per al mercat de l’art i el disseny i prototipatge industrial», afegeix el fundador i project manager de Protopenedès, on treballen quatre persones. Aquest any, l’empresa espera arribar a una facturació de 45.000 a 50.000 euros. La inversió inicial amb què es va posar en marxa van ser 250.000 euros. Van servir per preparar el taller, en què ordinadors, impressores i forns de cocció fan abraçar el passat i el futur, i l’avui, amb fang, productes químics i instrumental de diverses generacions.

Trofeus

Els trofeus dels premis Butaca de teatre de Catalunya sorgeixen d’aquest taller, que també modela i imprimeix peces per a empreses del sector de la joguina, com IMC i Planeta d’Agostini; i companyies com Disney, Universal i Cartoon Network, ajuntaments com els de Barcelona i Vilafranca del Penedès, o entitats com l’Associació Setmana Medieval de Montblanc. Per a aquesta última va idear un drac articulat i pensat perquè ser mogut per dues persones. És el símbol de la Setmana Medieval de Montblanc.