pels elevats deutes

Colòmbia anuncia la liquidació de la filial de Gas Natural Fenosa al país

El Govern anuncia que el procés de venda d'Electricaribe "no costarà un sol peso als colombians"

2
Es llegeix en minuts

El superintendent de Serveis Públics Domiciliaris de ColòmbiaJosé Miguel Mendoza, ha anunciat aquest dimarts l'inici d'un procés de venda per liquidació de la filial de Gas Natural Fenosa al país, Electricaribe, intervinguda a finals de l'any passat per les autoritats locals. "Les conclusions dels estudis de la Superintendència permeten afirmar que la companyia no està en condicions de prestar un servei d'energia amb la qualitat i la continuïtat degudes, i per això és necessari ordenar la liquidació d'Electricaribe", ha assegurat Mendoza durant una roda de premsa convocada per realitzar l'anunci.

El superintendent ha assegurat que la filial es vendrà a un nou operador capaç d'assumir les noves inversions i que Gas Natural Fenosa només obtindrà ingressos amb l'operació una vegada s'hagin completat els pagaments als diferents creditors d'acord amb l'ordre de prelació establert per llei. "Si després de pagar a la massa creditora quedessin recursos addicionals, s'entregaria als accionistes actuals, a Gas Natural Fenosa", ha afirmat el president de l'organisme, abans de destacar que l'operació "no costarà un sol peso als colombians".

Al ser preguntat sobre la possibilitat que la companyia espanyola acudeixi als tribunals internacionals per denunciar la mesura, Mendoza ha assegurat que "totes les decisions són susceptibles de ser demandades, però l'amenaça d'una demanda nacional o internacionals no pot fer que aquesta Superintendència s'abstingui d'adherir-se als estàndards legals quant es tracta d'una empresa en fallida".

LIQUIDACIÓ

Mendoza també ha assegurat que el procés de liquidació començarà "immediatament", serà "absolutament públic" i tindrà una durada pròxima a un any. L'objectiu serà "trobar un operador que assumeixi la prestació del servei d'energia a la costa caribenya" i que assumeixi les inversions necessàries per acabar amb l'"avançat deteriorament" de les xarxes a la zona.

Per abordar el procés, les autoritats colombianes habilitaran un "quart de dades" i un procés de 'due diligence', de cara a la celebració d'una subhasta "pública i competitiva" per escollir el nou operador. Mentrestant, Electricaribe seguirà sent administrada per un agent especial de la Superintendència.

Les autoritats intentaran vendre la filial "al preu més elevat, per a benefici dels usuaris i dels creditors interns i externs" de l'empresa, ha assegurat Mendoza, que ha negat "interessos polítics o ocults" en el procés, que respon a motivacions "absolutament tècniques".

UN PASSIU DE 750 MILIONS

El superintendent ha assegurat durant la roda de premsa que Electricaribe té un passiu total de 2,4 bilions de pesos colombians (750 milions d'euros), dels quals 1,8 bilions (565 milions d'euros) corresponen a entitats financeres.

Notícies relacionades

A més, el pla d'inversions que ha d'afrontar el nou operador, i que es convertirà en l'"eix central del procés de selecció", puja a 240.000 milions de pesos (75 milions d'euros) anuals. Electricaribe, participada en un 85,38% per Gas Natural Fenosa, va ser intervinguda pel Govern colombià el 14 de novembre, situació que es va ampliar dos mesos al gener, fins a l'11 de març.

La companyia espanyola ha decidit deixar de consolidar des del 31 de desembre passat Electricaribe en el seu balanç i ha procedit a donar de baixa els seus actius, passius i participacions no dominants per un import net de 475 milions d'euros. D'aquesta manera, l'energètica reconeix la inversió en la filial colombiana com un actiu disponible per a la venda pel seu valor raonable de 475 milions d'euros, similar al valor net comptable.