La Generalitat haurà de perdonar 13 milions als grans tenidors

Més de 500 expedients sancionadors estan a punt d’arxivar-se arran de dos recursos del PP i de Vox que han sigut admesos pel Constitucional

La Generalitat haurà de perdonar 13 milions als grans tenidors
2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Més de 500 expedients sancionadors contra grans tenidors de vivenda estan a punt d’arxivar-se sense que els afecti en res. Són 13 milions d’euros que la Generalitat hauria d’haver ingressat en sancions que mai es produiran. De fet, hi ha 400.000 euros que fins i tot haurà de retornar, perquè els afectats ja havien pagat la multa corresponent. Així se salden, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, dos recursos d’inconstitucionalitat que van interposar el PP i Vox sobre aquest tema, als quals el Tribunal Constitucional acaba de donar la raó.

La història es remunta al 2015, quan es va aprovar la llei que obligava els grans tenidors de vivenda de fer una oferta de lloguer social a persones vulnerables abans d’iniciar qualsevol tràmit legal per desnonar-les. Des del 2020, quan va començar a funcionar la norma després d’alguns anys suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional, l’Agència Catalana de Consum ha imposat 711 sancions a un centenar de grans tenidors per aquesta qüestió. Una mica més de 17 milions d’euros en total.

El catalitzador va ser una modificació d’aquesta llei aprovada pel Parlament de Catalunya el 2022 per fer que una protecció que fins aleshores es limitava a inquilins amb un contracte de lloguer o hipoteca amb dificultats per pagar arribés també a famílies sense una empara d’aquesta mena. És a dir, a persones a les quals se’ls hagués acabat el contracte i s’haguessin quedat igualment al pis o directament com a ocupes. Això va elevar considerablement el volum de denúncies interposades a Consum, però també l’enuig del PP i de Vox, que van decidir portar la norma fins al Tribunal Constitucional (TC).

Les resolucions

I aquest organisme ha desempatat a favor seu. Diu, en dues sentències diferents, que la Generalitat no té competències per impedir que algú acudeixi al sistema judicial per al que vulgui. Dit d’una altra manera: no es qüestiona la sanció per no oferir lloguer social, sinó que es qüestiona que s’imposi una condició (haver d’oferir lloguer social) per poder acudir a un jutjat i començar el desnonament. Segons el TC, això és competència estatal, no autonòmica.

L’estratègia en la qual treballa el Govern per encaixar el cop gira més entorn de modificar la llei que a continuar recorrent el recorregut. El seu pla és canviar la norma perquè se centri a multar per no oferir lloguer social, independentment de si s’executen o no mesures de desnonament.

Aquesta visió s’explica sobretot tenint en compte que la cosa pot empitjorar encara més per al Govern. Aquest pronunciament del TC se centra en les sancions per no oferir lloguer social a ocupes i famílies en situació similar, no a la resta d’inquilins, qüestió que està ara en mans judicials. Si això acaba igual, que és el més probable, el Govern haurà de tornar quasi un milió d’euros més en sancions ja pagades.

Notícies relacionades

Devolucions

L’Agència Catalana de Consum ha confirmat a aquest diari el saldo final: hi ha 521 multes que s’arxivaran per valor de 13 milions d’euros, dels quals 435.000 ja van ser abonats (la resta s’havien recorregut i encara no havien pagat la multa) i que s’hauran de tornar. Els 190 expedients restants, que equivalen a 4,6 milions d’euros en sancions (dels quals uns 870.000 ja estan pagats), s’interrompran voluntàriament per evitar tornar a trobar-se en aquesta situació en un futur.